Velika posjećenost na porečkoj prvomajskoj fešti

Fešta na porečkom kupalištu (V. HABEREITER)
Fešta na porečkom kupalištu (V. HABEREITER)

Kad svane pravi svibanjski sunčani dan, topao s malo povjetarca, ne nedostaje volje za zabavom. Praznik rada u Poreču je proslavljen na uhodan način - feštom na gradskom kupalištu. Lijepo vrijeme ujutro izmamilo je Porečane i brojne turiste, mahom iz Slovenije i Italije, na šetnju gradom i rekreativnom zonom, a mnogi su prvu jutarnju kavu popili u kafiću na kupalištu.

Grad je osmislio program po oprobanoj špranci - lokalne snage za zabavu i malo rekreacije. Tradicije su se držali i sudionici boćarskog i odbojkaškog turnira, a karte su bacili i natjecatelji turnira u briškuli i trešeti. Uz štandove s hranom i pićem, s kojih je prolaznike mamilo brdo naslaganih lepinja za ćevapčiće, kapuz, kalamari, kobasice i pedoći, glavni adut za zabavu ove su godine bili Replay Band i uvijek rado viđeni Baredinesaursi.

S njima se ne može omanuti, jer imaju program za sve prilike i ukuse, a frontman Baredinesaursa Ratko Babić zna i pričom privući pažnju i oraspoložiti publiku. Tako se na plesnom podiju plesalo sve od polki do boogie woogieja, a i sam je Babić priznao da ovoliko ljudi na porečkoj prvomajskoj fešti još nije vidio. Besplatni fažol i vino dijelile su snage lokalnog IDS-a.

Za vikend biciklijada, modna revija i umjetnička kolonija
Prvomajska Parenzana, rekreativna biciklijada starta sutra u 9 sati iz uvale Peškera. Održava se u sklopu Veselog vikenda, čiji su program najavili direktor gradske Turističke zajednice Nenad Velenik i predsjednik Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulture Dean Jovičević.

Parenzana je namijenjena biciklistima, ali i šetačima i trkačima na 10-kilometarskoj trasi od Peškere do jame Baredine. Na cilju sudionike očekuje besplatna maneštra, obilazak Jame i Muzeja traktora te organiziran povratak autobusima. Od 20 sati na Trgu slobode održava se modna revija modela domaćih dizajnera, a sat kasnije počinje koncert Jasmina Stavrosa.

Sutra počinje i 3. umjetnička kolonija "Mosaic City" koja će trajati do 17. svibnja i u kojoj će stvarati devet umjetnika iz četiri zemlje, među kojima i domaće snage, Đanino Božić i Eugen Varzić, čija će djela biti predstavljena na izložbi u Maloj galeriji 22. svibnja. Glavni pokrovitelji su TZ, Grad Poreč i sponzori. (V. HABEREITER)

Uspješan prvi prvomajski piknik u Karpinjanu

Više od 150 biciklista i pješaka svih generacija okupilo se danas na rekreativnoj biciklijadi i šetnji stazom od Karpinjana, preko Pinete i Marede, pa sve do Dajle i natrag. Tako je aktivno i u odličnom obiteljskom raspoloženju počeo prvi prvomajski piknik u Karpinjanu, u organizaciji novigradske Turističke zajednice i Grada.

Varljivo proljetno vrijeme nije obeshrabrilo ni organizatore ni sudionike - Novigrađane i njihove goste među kojima su najbrojniji bili Slovenci. Povratkom u Park Janeza Ziherla biciklisti i pješaci su se okrijepili besplatnim fažolom i pićima, a za uspomenu na prvi piknik su dobili majice.

Druženje u prirodi nastavljeno je uz gastronomsku ponudu koja je nuđena po simboličnim cijenama. Porciju fažola ili čobanca bilo je moguće dobiti za deset kuna. Isto toliko koštao je najam jednog od četiriju roštilja na ugljen i struju.

Zabavno-glazbeni dio programa "po domaće" uključivao je Bambus band s dvije harmonike, bombardinom i trubom, plesni studio Danza Latina i DJ-a Grande. (K. FLEGAR.)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter