Velika poplava može se dogoditi i Puli!

S pulske promocije knjige "Klima se mijenja, a mi…" (M. ANGELINI)
S pulske promocije knjige "Klima se mijenja, a mi…" (M. ANGELINI)

Uz jako dobar odaziv publike, a u sklopu Zelene knjižnice, danas je u svečanoj dvorani "Tone Peruško" na pulskom Filozofskom fakultetu predstavljena knjiga poznatog pulskog psihologa Dževdeta Hadžiselimovića "Klima se mijenja, a mi…".

Nedovršena rečenica u naslovu, kako je rekao autor, ima brojne nadopune u knjizi, koje su većinom u anketnom istraživanju ispisali djeca, učenici i studenti.

- Ako netko bude ugrožen, onda će to biti djeca, jer će ona živjeti duže, kazao je Hadžiselimović, prethodno podsjetivši na ovoljetne velike požare u Kaliforniji, svojedobne poplave u Genovi, katastrofalni tajfun u Filipinima, koji je usmrtio 7.500 ljudi, ali i na ponovljene poplave u Karlovcu.

Jedna mu je djevojčica iz tada poplavljenog Prijedora rekla da za nekoliko godina neće biti sigurnih mjesta za stanovanje na planetu.

- Poplava se može dogoditi i Puli, jer, poplavljeni su i Nica, Cannes, gdje su nošeni automobili. Sve sam učinio da klimatske promjene uđu u novi školski kurikulum. No, bojim se da neće. Naš premijer nikad nije spomenuo klimatske promjene. U ovoj kampanji niti jedan političar ne spominje klimatske promjene, već svi govore o ekonomiji rasta, a upravo je ona proizvela sve ovo, dodao je autor, koji u knjizi navodi i važan element straha, a koji klimatski skeptici i političari znaju zloupotrebljavati ne bi li izbjegli temu jer se, eto, tako zastrašuju djeca.

Današnja je promocija, zahvaljujući autoru, imala i humanitaran karakter - kupci su novac za knjigu (po promotivnoj cijeni od 50 kuna) izravno ubacivali u kutiju Crvenog križa, koji je namijenjen izbjeglicama.

Autor na 200 stranica sustavno i jasno informira i educira o klimatskim promjenama, odnosno o utjecaju ekstremnog vremena na mentalno zdravlje i uvjete života na Zemlji, nudeći pritom brojne praktične preporuke za očuvanje klime, odnosno za što manje emitiranje stakleničkih plinova, prije svih ugljičnog dioksida, ne bi li se bar zaustavio porast globalne temperature planeta. Knjizi ne manjka i istraživačkih poglavlja, odnosno anketiranja djece, učenika, studenata i kolega psihologa o klimatskim promjenama.

Recenzentica prof. dr. sc. Neala Ambrosi Randić ukazala je na to da postoje ljudi koji namjerno ne znaju, pa apatični i letargični (ništa se ne može učiniti), cinični (ne znam, pa što onda) pa oni koji misle da će se netko drugi već pobrinuti o tome, bio to EU ili Bog.

Druga recenzentica, dr. Livija Knaflič naglasila je da knjiga domaćeg autora ima puno veću snagu nego kad je riječ o prijevodu knjige stranog autora, jer u potonjem slučaju gledamo kao na nešto što se ne tiče nas jer se događa daleko od nas.

U razgovoru s publikom autor je preporučio brojne konkretne preventivne mjere očuvanja klime - toplinsko izoliranje kuća, postavljanje hladnjaka izvan dosega sunca, izbor štedljivih uređaja, stavljanje poklopca kad kuhamo jelo, vožnja manjeg auta, i to samo kad je neophodno, putovati što manje avionima, ali i kruzerima koji koriste ogromnu količinu nafte…

Promociju su organizirali Društvo psihologa Istre (i nakladnik knjige) te Društvo bibliotekara Istre, čiji, pak, projekt Zelene knjižnice uspješno vodi Ivan Kraljević.

Na pitanje jednog čovjeka iz publike ima li ovdje predstavnika zelenih, Dževdet Hadžiselimović odgovorio je: "Čini mi se da ovdje nema nikog iz Zelene Istre. Održivi razvoj je jako važan, ali ova tema zaslužuje apsolutni prioritet". Prethodno je ukazao na to da bavljenje klimatskim promjenama može biti itekako opasno, ilustrirajući tu tezu brojnim prijetnjama smrću koje dobivaju klimatolozi u svijetu. "Iza svega stoji naftni lobi, pa onda i lobi prometa", naglasio je autor knjige. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter