Velika ponuda poslova u prodaji i call centrima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 5. sajmu poslova, koji je u organizaciji pulskog Zavoda za zapošljavanje u petak održan u Domu branitelja, predstavilo se 40-ak istarskih tvrtki, škola i ucilišta. Ove godine cilj je bio promovirati neka zanimanja o kojima ljudi nedovoljno znaju, na primjer prodajnog savjetnika, zastupnika prodaje životnih osiguranja te agenta u call centru.

- Prednost ovih poslova je što se mogu obavljati i kod kuce. Postoji velika ponuda takvih poslova, kaže Marko Maršic, procelnik pulskog Zavoda za zapošljavanje. - Pretpostavlja se da za 20 godina više nece biti klasicnih zanimanja, to se strašno mijenja...

- Na sajmu su prisutne sve istarske turisticke tvrtke. Nadamo se dobroj sezoni: vec smo u veljaci zaposlili 600 ljudi. Nadalje, tu su svi veliki poslodavci Istarske županije, prije svega Uljanik, rekao je Maršic. Dodaje da su u ponudi i poslovi u trgovini, ali i u gradevinarstvu, obrazovanju, a poneki i u kulturi. No, na drugom je mjestu, poslije turizma, preradivacka industrija.

Na Uljanikovom štandu zamijetili smo svežanj primljenih molbi (nudio se iskljucivo posao zavarivaca). Tražitelja posla bilo je puno, a medu ponuditeljima najveci su dio zauzimala osiguravateljska društva svih mogucih vrsta, unatoc podatku koji smo na sajmu cuti da je broj sklopljenih ugovora o životnom osiguranju u Hrvatskoj u padu vec tri godine. Holcim Koromacno tražio je cetiri radnika (mehanicar, podmazivac, elektricar), TPS Labin 30 metalskih radnika, tvrtka Infobip programere softvera, dok su pucka i privatna ucilišta te škole nudili obrazovanje onima koji pronadu posao.

U ožujku su u cijeloj Hrvatskoj predvidena 22 sajma u 22 grada, na kojima se posredstvom Zavoda za zapošljavanje ostvaruje izravan kontakt izmedu poslodavaca i potencijalnih radnika, potice se traženje posla, omogucava partnerstvo svih sudionika na tržištu rada, pružaju informacije o mogucnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog ucenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter