Velika parada automobilista uvod u 32. Buzetske dane

Parada automobilista na središnjem buzetskom trgu Fontana
Parada automobilista na središnjem buzetskom trgu Fontana

Velikom paradom automobilista koju je na središnjem buzetskom trgu Fontana pratilo više od petsto posjetitelja započela su ovogodišnja događanja u sklopu utrke Europskog prvenstva brdskih auto utrka "32. Buzetski dani 2013".

Uz prisjećanje na povijest organizacije najstarijeg i najatraktivnijeg automobilističkog natjecanja na području naše zemlje te predstavljanje ovogodišnjeg izdanja natjecanja, pred mnogobrojnim posjetiteljima priređen je bogat zabavno-glazbeni program.

Uz automobiliste bila je ovo prigoda da se široj javnosti predstave i mnogi buzetski klubovi koji su vezani uz aktivnosti u prirodi, a svoju su demonstraciju prikazali mladeži Crvenog križa i Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Premijerni uvod u obliku smotre natjecatelja gradskim ulicama, koja još nije viđena niti na jednom natjecanju, pokazao se kao pun pogodak i odličan uvod u natjecanja koja slijede u naredna dva dana.

Tijekom dana u Buzet su pristigli svi natjecatelji velikog oktanskog spektakla, koji će i u ovogodišnjem izdanju biti najposjećenija jednodnevna sportska manifestacija u Istri.

Nakon obavljenih tehničkih pregleda i verifikacije vozača na startu 172 natjecatelja iz 11 europskih zemalja naći će se na legendarnoj stazi od Mosta do Peničići. Ono što će publiku i zaljubljenike u autosport najviše razveseliti su 20 prototipova i formula, no među njima nema i aktualnog europskog prvaka i trenutno prvoplasiranog u poretku prvenstva "Staroga kontinenta" Simonea Faggiolija, iako je bio najavljen njegov dolazak u Buzet.

Vrlo uzbudljivo bit će u kategoriji tvorničkih automobila gdje će češki vozač Lukaš Vojaček pokušati održati prednost pred hrvatskim automobilistom Tomislavom Muhvićem i tako svojoj zemlji nakon više od desetljeća priskrbiti europski naslov.

Česi, iako jako puno ulažu u automobilizam na brdskim stazama već dugi niz godina ne uspijevaju popeti se na najvišu stepenicu. Kako ništa ne prepuštaju slučaju govori i činjenica da će Muhviću u konkurenciji grupe N suprotstaviti čak osam mitsubishi lancera i pokušati ga omesti u osvajanju maksimalnog broja bodova.

Buzetska utrka već je odavno postala prestiž među mnogim hrvatskim vozačima, te iako na brdskim stazama domaćeg prvenstva u prosjeku nastupa tek četrdesetak automobila u Buzetu će ih danas startati preko stotinu. Prilika je i to mnogim starim zvijezdama Buzeta da samo za ovu prigodu iz svojih garaža izvuku bolide i ponovno osjete dio fantastične buzetske atmosfere.

Jedan od njih je svakako i najtrofejniji hrvatski automobilist Niko Pulić koji će nastupiti sa prototipom Radical SR8, a suprotstaviti će mu se i stari crnogorski as Franjo Kunčer, još uvijek aktualni vlasnik rekorda s tvorničkim automobilima, koji će za ovu prigodu nastupiti u moćnom ford escort cosworthu te još dodatno pokušati popraviti svoje vrijeme.

Pobjednika ukupnog poretka međutim tražiti će se među talijanskim automobilistom Faustom Bormolinijem trenutno drugoplasiranim u europskom prvenstvu među formulama, koji jako dobro poznaje buzetsku stazu i Čehom Petrom Vitekom, koji mu "puše za vrat" i u europskom poretku.

Sutrašnja automobilistička događanja započinju prvim službenim treningom u 10 sati. Nastavak neslužbenih vožnji na rasporedu je u 14 sati, da bi službene nedjeljne utrke krenule u 9 sati. Svečano otvaranje utrke biti će u 13.30 sati nakon čega automobilisti kreću u konačnu jurnjavu za posljednjim ovogodišnjim europskim bodovima. (V. BOŽIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter