Velika ocekivanja od Tisona i Brijuni rivijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju južne Istre dva kapitalna razvojna programa su Brijuni rivijera i poslovna zona Tison u Vodnjanu, rekao je župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u srijedu u Vodnjanu, gdje je boravio sa suradnicima. Susreo se s vodnjanskim gradonacelnikom Klaudijom Vitasovicem, nacelnicima opcina Svetvincenat i Fažana Daliborom Macanom i Adom Damjanac te dvadesetak najvecih lokalnih gospodarstvenika.

- Uz podršku države, vjerujem da se nezaposlenost u južnom dijelu Istre samo kroz ova dva razvojna programa može radikalno smanjiti, gotovo i nestati, rekao je župan. Manji, ali bitni projekt je ulaganje u zaštitu okoliša kroz gospodarenje otpadnim vodama, kao što je Pula sjever za podrucje Pule, Fažane i Vodnjana. Takoder, dodao je, otocje Brijuni je zapušteno i neiskorišteno pa ce od Vlade tražiti razrješavanje njihovog statusa.

Vitasovic je naveo da najkasnije do pocetka sljedece godine ocekuje realizaciju Poslovnog parka Tison, da se za ostatak Poslovne zone Galižana stvaraju pretpostavke za nove investitore te da postoje i planovi o centru maslinarstva, kao i projekt zaštite vodnjanskih svetih tijela i relikvija.

- U Opcini Fažana jedan od prioriteta je razvoj poduzetnicke zone San Pelegrino, a najvažniji projekt je "Brijuni rivijera" jer je Fažana orijentirana prema turizmu, rekla je Damjanac.

- Dva strateški važna projekta u Opcini Svetvincenat su gospodarska zona Bibici te turisticka zona Mandula u Svetvincentu i razvoj turizma koji pociva na obnovi kaštela, cime ce se otvoriti nova radna mjesta, rekao je Macan.

Na pitanja novinara o projektu "Brijuni rivijera" Jakovcic je najavio da ocekuje prethodno mišljenje DORH-a, nakon cega može uslijediti raspisivanje medunarodnog natjecaja u ožujku. Dva do tri mjeseca nakon toga može doci do odabira ulagaca na tri lokacije, Pineti kod Fažane te Hidrobazi i Katarina Monumenti u Puli.

-Interesa za ulaganje na podrucju Brijuni rivijere ima, istaknuo je župan. - Za Muzil je predvidena gradnja kulturnog centra svjetskog renomea, prostora koji ce biti otvoren za sve gradane svijeta, pa i Pule, rekao je na kraju Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter