Velika izložba velikog umjetnika i čovjeka

Izložba Ivana Obrovca "Kriptografije" u pulskom MMC-u Luka (M. ANGELINI)
Izložba Ivana Obrovca "Kriptografije" u pulskom MMC-u Luka (M. ANGELINI)

Brojni njegovi nekadašnji učenici, a sada profilirani i priznati umjetnici, kao i brojni poštovatelji njegova polustoljetnog umjetničkog stvaralaštva, ali i njegove jedinstvene osobnosti, pohodili su preksinoć pulsku MMC Luku gdje je u organizaciji HDLU-a Istre otvorena samostalna izložba velikog umjetnika, slikara, kipara i likovnog pedagoga Ivana Obrovca "Kriptografije".

Njegov ogroman pionirski utjecaj na suvremenu istarsku likovnu scenu, još više nemjerljiv pedagoški doprinos u stasavanju brojnih generacija istarskih umjetnika, ilustriran je već uzbuđenim uvodnim govorima predsjednice istarskog HDLU-a Dorine Vlakančić, kustosice Tine Širec Džodan i istarske dožupanice Viviane Benussi, a pozorniji pogled na lica posjetitelja otkrivao je puno toplih emocija, pa i suza. Profesoru su prilazili ljudi, grlili ga i ljubili.

- Velika je ovo izložba velikog čovjeka i velikog umjetnika. Milina je sve vas vidjeti u ovolikom broju, kazala je Tina Širec Džodan, koja je u pratećem katalogu ustvrdila da je ovo "njegov potpuni povratak slikarstvu, umjetničkom izrazu i povratak sebi u najintimnijem obliku".

Profesor Obrovac (78), frcajući energijom mladića, kazao je: "Znao sam da ćete doći. Hvala vam što ste došli, a čin otvorenja ispraćen je spontanim, nikad dužim pljeskom publike.

Posljednji je put Obrovac samostalnu izložbu u Puli imao daleke 1984. godine (a prvu, pak 1967. u ondašnjoj gradskoj čitaonici na Korzu). Puna tri desetljeća nakon tog posljednjeg javnog izlaganja pulskoj publici, u sva tri galerijska prostora MMC-a Luka njegovih 60-ak pretežito apstraktnih slika, formata 120x100, sjaje silnim kolorom, energijom, unutarnjom snagom, životom. Među radovima se tako nalazi i "Nježan prozor moje bake", "Portal unutarnje svjetlosti", kao i "Jupiter Amon u Smoljancima".

Izložba "Kriptografije" otvorena je do 22. lipnja, a obuhvaća devet ciklusa ovog karizmatičnog pionira suvremene istarske likovne scene.

"Unatoč totalitarizma i relativizma, umjetnik se ne odriče potrage za smislom!"

Izlažući vlastiti umjetnički. ali i politički stav, Ivan Obrovac u video intervjuu izloženom u galeriji Anex, među ostalim, kaže i ovo: "Kako bih svojim djelima uspostavio što čvršće emocionalne i stvaralačke veze u nastupajućem neoliberalističkom pohodu u kojem je država sve manja, a pojedinačna neizvjesna sudbina to veća, suvremeni umjetnik u grčevitoj je potrazi za osobnim identitetom. Pa ipak, unatoč svim svojim stvaralačkim mijenama i neofobijama izazvanih svekolikim promjenama, društvenom neodređenošću i nesigurnošću što su ih donijele političke promjene, poremećaji i katastrofe, socijalni populizam i monetarni totalitarizam, on (umjetnik) nije se odrekao potrage za smislom, odnosno svrhom svoga stvaralačkog djelovanja. Dapače, upravo će ovo stanje prividom besmisla etičkog i estetskog relativizma nagovijestiti njegovo ustrajno traganje za novim i nepoznatim umjetničkim rješenjima". (Zoran ANGELESKI, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter