Velika izložba posvećena fotografu Robertu Capi

Robert Capa bio je i snimatelj u španjolskom građanskom ratu
Robert Capa bio je i snimatelj u španjolskom građanskom ratu

Velika i vrlo lijepa venecijanska vila u srcu regije Friuli Venezia Giulia, villa Manin di Passariano, nedaleko od mjesta Codroipo, ugostit će od danas do 19. siječnja 2014. zanimljivu izložbu najpoznatijih djela velikog fotografa Roberta Cape (1913.-1954). Radi se o europskoj ekskluzivi jer je to jedina retrospektivna izložba koja se organizira u povodu stogodišnjice rođenja slavnog umjetnika-fotoreportera, koji je rođen 22. listopada 1913.

Postav uključuje 180 originalnih fotografija a specifičnost izložbe je u tome što će se prvi put na antologijski način predstaviti rad Roberta Cape vezan za filmsku industriju s obzirom na to da je Capa u nekoliko navrata radio na setovima slavnih američkih redatelja i glumaca.

Capa je kao snimatelj radio na nekoliko filmova i dokumentaraca, a 1945. godine upoznaje u Parizu mladu Ingrid Bergman s kojom održava kraću ljubavnu vezu. Godine 1946. prati fotografskim aparatom snimanje filma Alfreda Hitchcocka "Notorius" u kojoj glavnu ulogu glumi Ingrid Bergman. Slijedi rad na filmu "Arch of triumph" Lewisa Milestonesa iz 1948. godine te drugi radovi na filmovima Johna Hustona, Jeana Renoira, Trumana Capotea.

Dakako izložba u Villa Manin di Passariano ponudit će gledateljima remek-djela Roberta Cape, umjetnika fotografije koji je  porijeklom Mađar, a koje je on ostvario na svim frontovima ratnih vihora počevši od svoje slavne fotografije smrti republikanskog vojnika ovjekovječenog u trenutku kad je pogođen metkom. Nakon španjolskog građanskog rata Capa prelazi na Daleki istok i snima scene iz kinesko- japanskog rata.

Slijede reportaže s fronti tijekom Drugog svjetskog rata. Tako se Capa padobranom spušta na Siciliju kako bi svjedočio o savezničkoj invaziji otoka: slavna je fotografija američkog vojnika koji prati upute sicilijanskog pastira. Robert Capa iskrcat će se sa savezničkom vojskom u Normandiji (slavni i krvavi D-Day), snimit će okršaje na poznatoj Omaha Beach no, dobar dio materijala uništit će se prilikom razvijanja.

Izložba u Villi Manin di Passariano ponudit će i nekoliko portreta velikog fotografa, djela fotografa poput Henrija Cartiera Bressona i Gerde Taro. (Elio VELAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter