Velika Gospa donosi 10 mil. izdanih računa u jednom danu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Trgovci i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer bi danas, dan uoči blagdana Velike Gospe, u Hrvatskoj mogao pasti potrošački rekord. U jednom danu moglo bi se izdati više od deset milijuna računa. Takav optimizam temelje na podacima o učincima fiskalizacije iznesenim na srpanjskoj radionici Porezne uprave prema kojoj je najveći broj prošlogodišnjih računa izdan upravo dan uoči Velike Gospe, gotovo njih deset milijuna. S obzirom da u Istri boravi jedna trećina svih turista koji se trenutno odmaraju u Hrvatskoj, jasno je da bi se upravo tu mogao ostvariti lavovski dio kolača. Jedina kočnica takvim procjenama mogao bi biti podatak da je taj dan lani pao u petak, a ove godine pada u nedjelju.
 
Čeka se Talijane 
 
- Vjerojatno će se danas postići rekord i te će se na nivou Hrvatske izdati više od deset milijuna računa. Oni doduše neće biti veliki, procjena je i poznatog istarskog ugostitelja i predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, Dušana Černjula.
 
- Naravno da Velika Gospa nosi veći promet. Pogotovo se to potvrdilo lani kada su Talijani bili u "điru" i pokazali se kao veliki potrošači. Goste iz Italije očekujemo i ove godine jer oni se za taj blagdan opuste i puno im više znači nego ostalima, izjavio je Černjul. Procijenio je također da u odnosu na 
prošlogodišnju turističku sezonu, ove godine ima više gostiju. Doduše, vremena i navike su se promijenile - nema više velikih konzumacija kao što je to nekada bio slučaj. 
- Ova sezona je vjerojatno bolja od prošlogodišnje što se može iščitati iz gužvi u gradu i na plažama, ali i iz razgovora s kolegama ugostiteljima, istaknuo je Černjul.
 
Dobre turističke, pa tako i nedjeljne rezultate očekuje i pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.
 
- Činjenica je da Istra ostvaruje jednu trećinu hrvatskog turističkog prometa, a isto je  također činjenica da u Istri postoji velika ponuda od pansionske, vanpansionske, zatim restorana, agencija, destinacijskih menadžment kompanija do velikog broja organiziranih proizvođača vina, maslinovog ulja, 
degustacijskih sala i butik trgovina. Dakle, gostima se nudi zaista veliki broj sadržaja. Istra definitivno prednjači u ponudi turističkih sadržaja, pa je za očekivati da će i potrošnja pratiti ponudu, istaknula je Prodan Mraković.
 
Najviše se troši u petak
 
Osim za Veliku Gospu, izvan turističke sezone, najveći broj računa izdaje se uoči Badnjaka. U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena početkom siječnja 2013. godine od kada je kroz sustav Porezne uprave fiskalizirano više od osam milijardi računa.
Prenosimo i ostale zanimljivosti i podatke iz sustava fiskalizacije. Petak je dan kada se najviše troši, dok se najmanje troši nedjeljom, blagdanima i praznicima. Prosječno dnevno stigne šest milijuna računa, a najveći je broj računa izdan pred Veliku Gospu u petak 14. kolovoza 2015., kada je izdano gotovo deset milijuna računa. Izvan turističke sezone, najveći broj računa se izdaje dan uoči Badnjaka - osam milijuna dnevno. Od uvođenja fiskalizacije izdano je preko osam milijardi računa, a u Poreznoj upravi naglašavaju da od uvođenja fiskalizacije do danas sustav nikada nije pao.
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter