Velika dražba predmeta Johna F. Kennedyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zrakoplovna jakna Johna F. Kennedyja prodana je u nedjelju za 570 tisuća dolara, na dražbi predmeta koji su pripadali ubijenom američkom predsjedniku, gotovo 50 godina nakon njegove smrti.

Predsjednikova jakna samo je jedan od gotovo tisuću predmeta, uključujući pisma, fotografije i knjige, koji su pronađeni u ostavštini Davida Powersa, Kennedyjeva savjetnika koji je umro 1998. godine, objavila je dražbovna kuća John McInnis Auctioneers.

Ti su predmeti pronađeni posljednjih godina kad su Powersovi nasljednici pripremali njegovu kuću u Arlingtonu na prodaju.

Powers je bio najbliži Kennedyjev suradnik i prijatelj tijekom čitave njegove karijere, od 1946. do ubojstva 1963. godine. Kasnije je ostao blizak s njegovom obitelji, te je do umirovljenja 1994. vodio Predsjedničku knjižnicu i muzej Johna F. Kennedyja u Bostonu.

Najveće iznenađenje dražbe je prodaja Kennedyjeve kožne jakne Air Force One za čak 570 tisuća dolara, premda se uoči početka prodaje očekivalo da će jakna doseći vrijednost od 20 do 40 tisuća dolara.

Među ponuđenim predmetima bili su i deseci pisama Kennedyja i prve dame Jackie Kennedy, kao i brojne knjige koje je potpisao ubijeni američki predsjednik. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter