Velika Britanija spremna se boriti za Falklande

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron izjavio je u nedjelju da će u slučaju potrebe Velika Britanija biti spremna boriti se da zadrži Falklandske otoke, arhipelag u južnom Atlantiku na koji prava polaže i Argentina.

Napetosti su se zaoštrile posljednjih mjeseci između Velike Britanije i Argentine prigodom komemoracije 30 obljetnice sukoba između dviju zemalja zbog suvereniteta arhipelaga. U tom sukobu je poginulo 649 Argentinac, 255 Britanaca i tri stanovnika otoka.

U četvrtak je argentinska predsjednica Cristina Kirchner objavila u dva britanska lista otvoreno pismo Davidu Cameronu i ponovno osporila britansku nadležnost nad arhipelagom i tražila pokretanje pregovora o suverenitetu nad Malvinima, kako Argentinci zovu to otočje.

Cameron je odmah odgovorio da ne prihvaća taj zahtjev i naglasio da će se stanovnici Falklanda uskoro imati priliku izjasniti žele li ili ne ostati pod britanskim okriljem.

Na otocima koji su pod britanskom dominacijom od 1833. i na kojima živi oko 3.000 stanovnika 10. i 11. ožujka održat će se referendum o samoodređenju. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter