Velika Britanija raspast će se lakše nego BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje bivše Jugoslavije bile su poput djece u automobilu: sjede na stražnjem sjedištu i ne mogu ništa doli slušati roditelje. Ali roditelji kao da su izgubili kontrolu nad automobilom - ne znaju kamo ide, ne znaju gdje će završiti. Tako britanski novinar Tim Judah, čija je kovanica o "Jugosferi" svojedobno izazvala burnu raspravu diljem kontinenta, opisuje odnos EU i država bivše Jugoslavije u promijenjenim uvjetima gospodarske i političke krize u Europi.

Judah je protekloga vikenda u Beogradu održao predavanje o trenutnoj situaciji u Europi i na Balkanu. U zanimljivome razgovoru s pedesetak novinara iz bivše Jugoslavije i Njemačke, iznio je svoju, britanski duhovitu i distanciranu, sliku Balkana i političke Europe danas. "Dogovor je bio: ispunite obveze i postanite stabilni, a zauzvrat ćete se pridružiti EU i postati bogati. Rutinski se ponavljalo da su Kosovo, Srbija, BiH crne rupe regije. Ali sada se situacija mijenja: Balkan polako postaje europski mainstream, a Grčka se vraća natrag na Balkan, gdje je bila prije više od pola stoljeća. Donedavno bi vas uvjeravali da je Grčka stabilna članica NATO-a i EU. Danas, balkanske su zemlje učinile mnogo od onoga što Grčka nikada nije morala, dok se ta zemlja danas čini poput balkanske države koja je naprosto kolabirala. "Kriza u Grčkoj pokazala je da europeizaciju ne možete simulirati", govori Judah.

Tko, dakle, može reći kako će EU izgledati kada se pridruži Hrvatska? Kako za pet, kako za deset godina? Hrvatska će ući nakon više od dvanaest godina nastojanja; nijedna druga balkanska država neće se pridružiti u sljedećih desetak godina. Samo, hoće li tada EU još postojati? Hoće li Velika Britanija tada još biti članicom? Hoće li uopće postojati? Škotska, podsjeća novinar, lako bi mogla izglasati nezavisnost. Britanija bi se lako mogla raspasti; možda i Španjolska. Štoviše, Britanac misli da će se "Velika Britanija raspasti lakše nego Bosna i Hercegovina".

"Ako EU nastavi postojati, Republika Srpska neće postati dio Srbije, jer nitko ne želi novu Transdnjestriju na rijeci Savi. Ali ako se EU raspadne? Tada ne mogu reći što će biti, jer to nitko ne zna. Sve je u Europi povezano", preokreće perspektivu Judah. Bi li bilo dobro za BiH osamostaljenje Škotske, Katalonije, Flandrije? "Vjerojatno ne." Ali "šanse da one postanu nezavisne mnogo su veće nego da to postane Republika Srpska, jer osamostaljenje tih regija može se provesti legalno, bez rata i nasilja". "Mislim da se Bosna neće raspasti, ali ako se raspadne Europa - tada ne znam".

Načelno, Judah ne optužuje EU za lošu politiku prema Balkanu. "EU je tim zemljama davala pravac, smisao njihovu političkom životu, znalo se kamo te zemlje idu. Teoretski, stvarane su suvremene države. Ako niste sigurni, pitajte se samo bi li radije živjeli na Balkanu ili u Moldovi. Izbor se ne čini teškim". Može, kaže, zvučati cinično, ali pripovijest o "umoru od proširenja EU" nije točna: Hrvatska ulazi nagodinu, Crna Gora počela je pregovore, Bruxelles traži način da zaobiđe grčku blokadu Makedonije... S druge strane, kriza je pokazala da europeizacija nije dobro i temeljito provedena  - vidi se to čak i na primjeru Slovenije. Na djelu je uvelike bilo - "glumljenje Europe". (Piše Boris PAVELIĆ)

CIJELI TEKST U PRILOGU ZOOM SUBOTNJEG TISKANOG IZDANJA


Podijeli: Facebook Twiter