Velika Britanija dobiva istarski kažun

S radionice "Moj kažun" kraj Vodnjana (P. SOFTIĆ)
S radionice "Moj kažun" kraj Vodnjana (P. SOFTIĆ)

U britanskom Nacionalnom parku Peak District tijekom ovog mjeseca bit će podignut istarski kažun u sklopu Festivala Welcome Croatia kojim se obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U dijelu tog britanskog nacionalnog parka nazvanom Parsley Hay britanski i vodnjanski graditelji - suhozidari zajedno će podići istarski kažun koji će biti svečano predstavljen 5. srpnja.

Kažun, koji će biti trajni spomenik i dar Velikoj Britaniji povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, godišnje će imati priliku vidjeti desetak tisuća posjetitelja tog nacionalnog parka.

Ovaj projekt Ministarstva Kulture RH nastao je na inicijativu Festivala Welcome Croatia, u suradnji s Ministarstvom turizma, Turističkom zajednicom Istarske Županije i Istarskom županijom te uz pomoć udruge ECOVAST i uprave Nacionalnog parka Peak District.

Kažun je inače dio duge tradicije gradnje suhozidnih skloništa za ljude i životinje koja imaju različite nazive u različitim dijelovima Hrvatske. Slična skloništa postoje u većini mediteranskih zemalja i na Bliskom istoku ali ih se može naći preko Švicarske i Francuske sve do britanskog poluotoka. Time takve građevine simbolično ističu zajedničku graditeljsku povijest i tradiciju europskog kontinenta.

Projekt "Istarski kažun" nastoji istražiti i očuvati tu graditeljsku baštinu za koju interes raste i u Velikoj Britaniji. Inicijator projekta Nenad Bićanić te arhitekt i obnovitelj kažuna Branko Orbanić odabrali su Nacionalni park Peak District zbog tamošnje duge i bogate tradicije gradnje suhozida, a u gradnji će se koriste materijali iz obližnjeg rudnika kamenoloma Once-a-Week. (Patricija SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter