Velik uspjeh istarskih inovatora

Vrijedni istarski inovatori
Vrijedni istarski inovatori

U Boćarskom domu u Zagrebu održana je 13. međunarodna izložba inovacija ARCA, koju je organizirala Udruga inovatora Hrvatske pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta te obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.

Cilj izložbe bio je predstavljanje inovacija - proizvoda, projekata i tehnologija iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, medicine te iz drugih prirodnih i tehničkih područja. Program manifestacije trajao je četiri dana, a tematski je bio podijeljen u nekoliko cjelina, koje su ove godine posebno usmjerene na populaciju mladih.

Istrani predstavili 11 inovacija

Istarski inovatori imali su vrlo značajan i zanimljiv nastup. Na svom prostoru inovatori iz Društva inovatora Pula i Društva inovatora Kanfanar - Rovinj izložili su 11 inovacija iz različitih područja, a Zlatnom medaljom nagrađen je "Uređaj za sustav kliničke aromaterapije" autora Bernarda Čupića i Mije Miljka. Srebrnom medaljom nagrađeni su "Šampon za oporavak i rast kose" autorice Danijele Hlanuda, potom "Tester akumulatora" autora Jordana Banka, te "Dojavljivač kopčanja zaštitne kacige" autora Zorana Mitanovskog. Brončanom medaljom, pak, nagrađeni su "Terapeutski stolac ili stolac za radni stol" autora Jordana Banka, te "Pumpa za pretakanje ulja" autora Miroslava Stanišića.

Uz nagrađene, istarski inovatori predstavili su se i s "Magnetnim jastukom" autora Lina Rajka, "Zaštitnom kapom" i "Držačem za fiskalne račune, novac i kreditne kartice" autora Miroslava Stanišića, "Postupkom proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline - aktivne tvari u biljnim kompleksima primjenom nanotehnologije larosa" i "Rosa cosmetics - prirodna anti-aging kozmetička linija bazirana na ružmarinskoj kiselini" autora Mije Miljka i Dubravke Orlić Bašlin. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter