Velik požar u Le Corbusierovu Blistavu gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci na petak buknuo je velik požar u Marseilleu, u glasovitoj gradevini Blistavu gradu, koju je 1952. sagradio arhitekt Le Corbusier, u kojemu je izgorio ili je oštecen velik broj stanova a svi njezini stanari su evakuirani.

Požar koji je buknuo u cetvrtak poslijepodne i ciji uzroci zasad nisu poznati, ponovo se rasplamsao tijekom veceri, zbog cega su vatrogasci morali evakuirati golemu betonsku zgradu s 334 stana.

Vatrogasci su na mjesto dogadaja poslali 200 ljudi i 40 vozila. Vatra je od ponoci "pod kontrolom, ali nije ugašena". Tijekom popodneva pet osoba je primljeno u bolnicu. Dvojica vatrogasaca su lakše ozlijedena.

Vatra je potpuno uništila jedanaest stanova, a tridesetak je ošteceno, rekao je zapovjednik vatrogasne brigade Guy Velu.

U Blistavu gradu, nadahnutu brodovima u koje je bio zaljubljen švicarski arhitekt, naturalizirani Francuz Charles-Edouard Jeanneret, poznat kao Le Corbusier, živi 1.500 ljudi.

Opisana kao "vertikalno selo", ova zgrada s devet katova ima trgovine, hotel, vrtic i športsku dvoranu.

Betonska zgrada, simbol moderne arhitekture 50-ih, stoji na 17 stupova i 1995. je proglašena svjetskim kulturnim spomenikom.


Podijeli: Facebook Twiter