Velik porast nocenja u središnjoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da za uspješnu turisticku sezonu nije potrebno more i ove je godine dokazala središnja Istra. U mjestima okupljenima u Turisticku zajednicu središnje Istre - Pazinu, Svetom Lovrecu, Lupoglavu, Gracišcu, Tinjanu, Svetom Petru u Šumi, Cerovlju, Karojbi i Picnu - po podacima za prvih osam mjeseci ostvareno je cak trideset posto više nocenja, s time da su se u odnosu na lani povecali i smještajni kapaciteti.

- Do kraja kolovoza je na podrucju središnje Istre evidentirano 57.101 nocenje, što je 31,5 posto bolji rezultat nego prošle godine i potpuno se uklapa u trend povecanja zapocet prije petnaestak godina. U istom je postotku povecan i broj registriranih kreveta, a najviše ih se ove godine registriralo na podrucju opcina Pican, Sveti Petar u Šumi i Gracišce. U isto vrijeme ostvareno je 8,8 tisuca dolazaka, 16 posto više nego lani.



Direktor TZ-a središnje Istre Radenko Slokovic kaže da su njihove objekte najviše punile turisticke agencije Novasol i Interchalet, koje su dobro proširile svoj posao u središnjoj Istri. Medutim, bilo je i objekata koji su zjapili prazni. To su prije svega oni koji nisu ništa dodatno ulagali. Cinjenica je da gosti imaju novca i da su spremni platiti, ali traže kvalitetu - zato su profitirali svi oni koji su ove godine uložili u nešto novo, poput bazena, dodaje on.

Istaknuo je da se i dalje najbolje iznajmljuju kuce za odmor s bazenima, za kojima pomama ne prestaje, te da su apartmani, sobe, ali i agroturizmi pali u drugi plan. Što se pak turista tice, u središnjoj Istri je najviše Nijemaca, koji cine 45 posto svih gostiju. Uz njih, istarska ruralna domacinstva i kuce posjecuju Britanci, Austrijanci, Danci, Belgijanci, Švedani, Talijani, ali i domaci gosti.

Najviše je nocenja ostvareno u podrucju Pazina, Svetog Lovreca i Tinjana, pri cemu se pazinski rezultati posebno isticu. Naime, tek se neznatno povecao broj kreveta, ali je broj nocenja porastao za 35,7 posto. U pazinskoj okolici je broj nocenja porastao za cak 60 posto, dok je registriranih kreveta tek pet posto više nego prošle godine.



Broj kreveta u Picnu ove se godine više nego udvostrucio, ali su nocenja porasla za svega 30 posto. Povecanje je bilo manje jer su tu novoregistrirani uglavnom apartmani u privatnom smještaju, koji mnogo teže nalaze put do tržišta nego luksuzne kuce za odmor s bazenima. Cerovlje, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Gracišce i Lupoglav izjednaceni su po broju smještajnih kapaciteta, a najveci porast broja nocenja bilježe Gracišce i Sveti Petar u Šumi. Jedino je na podrucju Lupoglava došlo do 18-postotnog pada broja nocenja, usprkos povecanju kapaciteta za 50 posto.

Slokovic ocekuje da ce, ako ih vrijeme posluži i u posezoni, ukupni godišnji rezultati središnje Istre biti još i bolji.


Podijeli: Facebook Twiter