Velik odaziv plivača na Porečkom delfinu


Austrijanac Matthias Schweinzer i najbolja hrvatska daljinska plivačica, Splićanka Karla Šitić, koja je na OI u Londonu zauzela 12. mjesto u utrci na deset kilometara, pobjednici su ovogodišnjeg Porečkog delfina, natjecateljskog plivačkog maratona tradicionalno održanog u sklopu velikog istoimenog rekreativnog maratona.

Na stazi dugoj pet kilometara sa startom i ciljem na Picalu - koja je vodila u uvalu Peškera, pa prema otočiću Barbaran, zatim ka rtu Sv. Martin ispred Matarade i natrag ka cilju - Schweinzer je uvjerljivo trijumfirao isplivavši dionicu za 58.52 minuta. Ovom 22. godišnjem Austrijancu ovogodišnji nastup bio je i treći na Porečkom delfinu. Nakon što je 2009. godine bio drugi, a prije dvije godine treći, sada je konačno dočekao i prvi trijumf s obzirom da ove godine nije nastupio branitelj naslova i trostruki uzastopni pobjednik Slovenac Rok Kerin.

Veliku borbu za preostale dvije medalje u apsolutnom poretku, sa zaostatkom oko dvije minute za pobjednikom, vodila su četiri plivača, a na koncu je, kao i lani, srebrni bio 16-godišnji Splićanin Rok Čopac, dok je broncu osvojio njegov dvije godine stariji sugrađanin Marin Milan. Marin je time uoči zadnjeg maratona koji se u subotu pliva u Rovinju maksimalno zaoštrio borbu za apsolutnog pobjednika Cro cupa koju vodi s tri godine mlađim bratom Dujom.

Od istarskih plivača odlično deveto i deseto mjesto sa nešto više od deset minuta zakašnjenja za pobjednikom zauzela su dvojica članova Poreča Danijel Čitar i Stefan Koroman, a tek neznatno slabiji 13. i 14. su bila još dvojica Porečana Žarko Salopek i 15-godišnji Noa Zelić. U konkurenciji plivačica 20-godišnja Šitić je nakon 2010. drugi puta pobijedila na Porečkom delfinu, pretposljednjem plivačkom maratonu sezone, koji se boduje za Kup Hrvatske u daljinskom plivanju Cro cup, a za isplivati dionicu trebao joj je sat i tri minute plivanja.

No, naslov apsolutne pobjednice Cro cupa već je osigurala najbolja istarska daljinska plivačica i prošlogodišnja pobjednica 25-godišnja Anja Trišić iz Kluba za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč koja je na cilja stigla kao druga sa oko tri minute zaostatka za pobjednicom. Porečki delfin ove je godine uspješno završilo 26 plivačica i 73 plivača. (K. KLARIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

Oblačno vijeme - odlični uvjeti

Porečki delfin, najmasovniji rekreativni plivački maraton, okupio je prvog dana rujna 950 zaljubljenika u plivanje i more na plaži Pical u Poreču. Oblačno vrijeme, ali bez kiše i vjetra, i mirno more stvorili su odlične uvijete za plivanje.

Prvi maratonici-rekreativci startali su u 9.30 sati, pol sata nakon natjecatelja koji su plivali maraton za Cro cup, a prvi su stigli na cilj za nešto više od sat vremena, ali uz pomoć peraja. Naime na Delfinu mogu se koristiti bilo kakvi plivački rekviziti pa se na plaži moglo vidjeti plivače s maskama, perajama i dihlaicama, ali i luftmadracima, šlaufovima i ostalim plivačkim pomagalima.

Ipak najviše je bilo onih koji su se odlučili na plivanje bez rekvizita na jednu od tri mogućih dužina. Zlatni delfin plivao se na 5000, srebrni na 3000, a brončani na 1500 metara.

- Bilo je ok. Malo su valovi stvarali probleme od zadnje bove do cilja, ali sve u svemu jako dobro. Prvi puta plivam na Delifinu, a rutu od pet kilometra uspio sam završiti u sat i 45 minuta, ispričao je svoje dojmove dvadesetčetverogodišnji Sebastijan iz Poreča, koji se inače bavi wind i kite surfingom.

Maraton je nastao u suradnji s mađarskom županijom Somogy i gradom Šiofokom na jezeru Balaton te već niz godina okuplja i veliki broj mađarskih plivaća. Ove godine pristiglo ih je tristotinjak.

- Prvi sam puta u Poreču i otplivala sam brončanu rutu. Nije bilo teško i možda sam mogla i dalje, ali za prvi puta je dobro, rekla je Kira Sabo, četrnaestogodišnja plivačica iz mađarskog grada Šikloša. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter