Velik interes zakupaca za trgovine u Barbanu i Orihima

Barbanci trebaju dobro opskrbljenu trgovinu kao što je nekad bila Puljankina
Barbanci trebaju dobro opskrbljenu trgovinu kao što je nekad bila Puljankina

Nakon propasti Puljankinih prodavaonica smještenih u društvenim domovima u Barbanu i Orihima, Općina Barban protekle je subote objavila natječaj za zakup tih prostora namijenjenih trgovinskoj djelatnosti. Puljankini dućani zatvoreni su već 20-ak dana, a Općina ubrzano traži novog zakupca kako bi se trgovine mogle otvoriti do početka turističke sezone.

Dom u Barbanu, koji se prostire na 265 kvadrata, daje se u zakup po početnoj cijeni od šest eura po kvadratu, dok je početna cijena terase od 85 kvadrata ispred istog objekta dva eura po četvornom metru. Sveukupno, početna cijena iznosi 13.500 kuna. Društveni dom u Orihima znatno je manji, ima 54 kvadrata, i za nj se traže početna dva eura po kvadratu, odnosno ukupno 800 kuna. Objekti su namijenjeni trgovinskoj djelatnosti, a uvjet natječaja je sklapanje ugovora sa zakupnikom za oba poslovna prostora.

Barbanski načelnik Denis Kontošić napominje da je interes istarskih trgovaca za ovim prostorima velik. Već nekoliko mjeseci ljudi svakodnevno zovu, desetak je zainteresiranih trgovačkih tvrtki sa sjedištem u Istri.

Kontošić podsjeća da su problemi s Puljankom nastali još prije godinu dana, kada su police osjetno ispražnjene. Proizvoda je bilo sve manje, Puljanka nije plaćala najam, nabivši dug od stotinjak tisuća kuna, zbog čega je Općina 1. veljače raskinula ugovor o zakupu. 

- Objekti će se dati u zakup kako bi Barban i Orihi konačno ponovno dobili mogućnost kvalitetnog snabdijevanja, što nije bio slučaj u posljednje vrijeme, zbog čega su ispaštali mještani, ali i turisti smješteni u objektima barbanskog seoskog turizma. Mi smo godinu dana muku mučili sa stalnim opomenama Puljanke, upozoravajući je da plati dug i napuni police. Nešto su platili i opet ostali dužni, no veći je problem što više od godine nisu imali robe. Mještani su se žalili, ali i turisti koji su se morali opskrbljivati u velikim trgovačkim centrima u Labinu, Pazinu, Vodnjanu i Puli, objašnjava načelnik. Podsjeća da Puljanka, osim 265 kvadrata prostora Društvenog doma u Barbanu koji je unajmila od Općine, posjeduje i vlastitih 85 kvadrata koji se nalaze odmah uz Dom, pa je cijeli taj prostor objedinjen za trgovačku djelatnost. Trenutno se, veli Kontošić, pregovara s Puljankom kako bi se njezin prostor dao u zakup budućem zakupcu, a tim prihodima namirio Puljankin dug prema Općini. Na pitanje je li Općini potreban veći trgovački centar, kaže da bi dobro popunjene prodavaonice zasad bile dovoljne.

- Kada bi ovo bila trgovina kao u dobra vremena kada je Puljanka imala pune police, a prosječnim mjesečnim prometom od oko 100.000 eura, a u sezoni većim od milijun kuna, onda bi to pokrilo potrebe. Treba nam dobro opskrbljena trgovina, centara već ima. Ne kažem da sutra neće biti potreban jedan centar i na Barbanštini, Općina čak ima svoje zemljište. U industrijskoj zoni tvrtka Miracolo iz Valbandona na 500 kvadrata otvara trgovačko-ugostiteljsku djelatnost, market i kafić. Zasad je u fazi izgradnje, teško je reći kada će se otvoriti, no u roku od šest do 12 mjeseci sigurno hoće, veli načelnik.

Očekuje da će novi zakupac društvenih domova početi raditi vrlo brzo.

- Mislim da u roku od mjesec dana može napuniti police i početi poslovati. Otvorenje bi moglo usporiti jedino eventualno nepostizanje dogovora s Puljankom da novom zakupcu iznajmi vlastiti prostor. Tada bi se morao postaviti pregradni zid, što bi usporilo cijeli posao. Puljanka se načelno slaže da se iznađe zajednički dogovor i da onaj tko za nas bude najpovoljniji ponuđač nastavi raditi u objedinjenom prostoru, što je najpovoljnija varijanta, smatra Kontošić.

Na Barbanštini 1.200 ležaja u kućama za odmor

- Nije zanemarivo 1.200 kreveta u 180 kuća za odmor. U srpnju i kolovozu nemamo slobodnog ležaja, što znači da, osim 2.700 stalnih stanovnika, imamo i 1.200 stranaca u sezoni. Oni žele trošiti, a nemaju gdje. U Orihima je najveći broj ležajeva u odnosu na broj stanovnika: 165 kreveta na 115 stanovnika. I ovdje također nema slobodnih kreveta u špici sezone, naglašava Kontošić.

Otvaranje ponuda 8. travnja u 20 sati

Kao najpovoljnija ponuda utvrdit će se ona koja, osim udovoljavanja uvjeta natječaja, sadrži i najveći iznos zakupnine. Potencijalni zakupoprimci plaćaju jamčevinu u iznosu od 10 posto početne cijene, odnosno 1.430 kuna. Razmotrit će se samo one ponude koje stignu u Općinu u roku od 14 dana, odnosno do 8. travnja ove godine. Ponude će se otvoriti istoga dana u 20 sati u općinskoj Vijećnici. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter