Velik interes za pulski Mineral Expo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubitelji dragog i poludragog kamenja proteklog su vikenda došli na svoje. Sudeci po odazivu 5. medunarodnom sajmu Mineral Expo, održanom u pulskom Domu hrvatskih branitelja, takvih je puno. To je, osim za razgledavanje, bila i prilika za nabavu željenog primjerka minerala po povoljnijoj cijeni.

Mala dvorana Doma bila je tijekom dva dana održavanja sajma konstantno ispunjena posjetiteljima, a predstavilo se 25 izlagaca iz Hrvatske i inozemstva.

Razgledavani su i kupovani neobradeni minerali iz cijelog svijeta, originali fosila, ukrasni i upotrebni predmeti izradeni od poludragog kamenja, a pripadnice nježnijeg spola posebno su se zadržavale na štandovima s ponudom nakita od jantara, koralja i bisera.

Bogatu su ponudu izmedu ostalog sacinjavali dijamanti iz Afrike, rubini, safiri i opali iz Australije, a za zahtjevnije kupce tu je bio unikatni, rucno izradeni nakit. Izniman interes posjetitelji su iskazali za baltickim jantarom iz Poljske, izradenim u srebru. Takoder, na sajmu se od jednog zagrebackog izlagaca mogao otkupiti opal, ali i vidjeti nacin njegova brušenja te primjerice kupiti prsten s opalom optocen u srebru, vrijedan cak šest tisuca kuna.

Moglo se pronaci neobradene minerale iz rudnika Trepca na Kosovu, zeolite iz Indije, ametist, ahat i kvarc iz Brazila, zatim opale, safire i rubine iz Australije i druge.

Nitko nije ostao ravnodušan pokraj originalnih fosila izumrlih životinja - trilobita starih 580 milijuna godina, amonita starih 85 milijuna godina, zubi mosasaura, glave krokodila, dijelova mamutovih kljova. Oduševljenje, posebno kod djece, izazvali su primjerci zuba izumrle vrste morskog psa, koji su se mogli i kupiti za 90 do 250 kuna.

Na sajmu se mogao nabaviti i jedan od najrjedih minerala - sugilit, koji je, kažu, nezamjenjiv kao pomoc u iscjeljivanju najtežih bolesti. Posjetitelji su iskoristili priliku te kupovali ukrasne predmete ukrašene poludragim kamenjem, a i u tome su imali veliki izbor - od unikatnih ogledala, satova na plocicama od ahata, svijecnjaka, lampi, pepeljara i fontana do postolja za pera, kutijica, piramida i slicno. U nekoliko termina bile su organizirane i radionice u kojima je prezentirana najnovija tehnologija izrade unikatnog nakita od srebra.

Kristaloterapeuti takoder su imali pune ruke posla. Energetskim tretiranjem i programiranjem kristala može ih se aktivirati i koristiti u iscjeljivanju. U razgovoru s kristaloterapeutima saznali smo da je kristal najbolje koristiti preventivno, jer posjeduje najjaca preventivna svojstva od svih ljekovitih sredstava, a bez nuspojava. (S. ROJNIC SINKOVIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter