Velik interes za izbore rušio DIP-ove stranice

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Nedjeljni predsjednički izbori izazvali su nezapamćen interes za stranice Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kad je počela objava privremenih izbornih rezultata, na stranice se istodobno pokušalo priključiti gotovo 300 tisuća korisnika.

U 20 sati, kad su krenuli rezultati, istodobno se pokušalo priključiti (konektirati) 282 tisuće korisnika, koji su učitali gotovo 600 tisuća stranica, odgovorili su Hini iz DIP-a.

U 19 sati, kad su se u Hrvatskoj zatvorila birališta, a DIP još nije imao rezulate, na njegove se stranice pokušalo istodobno priključiti 114 tisuća korisnika, a vrhunac je dosegnut u 20 sati kad su krenuli podaci o izbornim rezultatima.

Broj konekcija nakon toga je počeo padati, no ne bitno, oko 21 sat još uvijek ih se bilježi 246 tisuća, a u 22 sata gotovo 255 tisuća.

Maksimalnih 280 tisuća istovremenih korisnika daleko je najveća zabilježena brojka na nekima od dosadašnjih izbora. U prvom krugu predsjedničkih izbora, 28. prosinca, taj je broj bio oko 120 tisuća, u drugom krugu lanjskih lokalnih izbora, oko 35 tisuća, na referendumu o braku 11 tisuća, a na euro izborima sedam i pol tisuća.

Nedjeljni predsjednički izbori prednjače i po broju od 386 tisuća korisnika.

Kad se zbroji broj korisnika u oba kruga lanjskih lokalnih izbora, referendumu o braku i euro izborima, nedjeljna je brojka, još uvijek, za 40-ak tisuća veća.

Razlika između maksimalnog broja istovremenih konekcija i ukupnog broja različitih korisnika znatno je manja u drugom krugu predsjedničkih izbora što upućuje na povećani interes i učestali pristup istih korisnika sustavu, napominju iz DIP-a.

Zanimljivi su i podaci o broju učitanih stranica, kreću se od 234 tisuće na svibanjskim euro izborima do čak 2,4 milijuna na nedjeljnim izborima.

Količina u nedjelju prenesenih podataka je gotovo pola 500 gigabajta.

U nedjelju do 20 sati i početka objave rezultata, DIP-ovim se stranicama moglo pistupiti bez teškoća i koristiti sve servise. No, 15-ak minuta nakon 20 sati, kad se povećao broj upita prema internetskim stranicama, pristup se otežao, a povremeno nije bio ni moguć. Ipak, stvar se normalizirala oko 22 sata, kada je pomalo popustio interes za izborni rezultat.

Unatoč teškoćama u pristupu, u nedjelju, 11. siječnja, ostvaren je pristup najvećeg broja korisnika i najveći broj učitavanja stranica s prenesenom najvećom količinom podataka, poručuju iz DIP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter