Velik interes za fažanske stanove iz POS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvorana u zgradi Opcine Fažana bila je gotovo premala da primi sve zainteresirane za prezentaciju Programa poticane stanogradnje (POS) koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Iako država putem POS-a daje poticaje i za gradnju ili dogradnju kuce, buduci da su gotovo svi okupljeni bili zainteresirani za kupnju stana, predstavnici APN-a, pomocnica direktora Odjela za prodaju Ana Saracevic i voditelj prodaje Krešimir Dujic, izložili su proceduru kupnje.

- Želimo pomoci svima koji nemaju riješeno stambeno pitanje da dodu do stana. Tijekom ove godine obavit cemo cijelu proceduru ne biste li dobili kredit na 30 godina i stanove po nižoj cijeni nego na tržištu, rekao je okupljenima donacelnik Opcine Fažana Radomir Korac.

Fažanski stanovi iz POS-a gradit ce se na parceli u Ulici Matije Vlacica, koju dodjeljuje i komunalnom infrastrukturom oprema sama Opcina.

APN sredstvima iz državnog proracuna potice prvenstveno mlade ljude da dobiju stan u vlasništvo, istaknula je Saracevic. Ovaj program postoji desetak godina, a po modelu POS-a u Istarskoj županiji izgradeno je 213 stanova u Puli, Umagu, Porecu, Rovinju i Balama.

Cijena stana iz POS-a odredena je Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji. Nositelj investitorskih poslova izgradnje i prodaje stanova poticane stanogradnje je APN. Država pokriva troškove izgradnje u dijelu koji odgovara visini od 25 posto etalonske cijene gradenja po cetvornom metru stana. Etalonska cijena ukljucuje sve troškove izgradnje, odnosno projektiranje, gradenje i nadzor, kao i PDV, a ove godine iznosi 792 eura po kvadratu.

Troškovi zemljišta, uredenja komunalne infrastrukture i prikljucaka nisu ukljuceni u etalonsku cijenu. Maksimalna cijena je 1.109 eura po kvadratu korisne površine stana, a prosjecna cijena kvadrata je 900 eura, istaknula je Saracevic.

Listu prvenstva po prioritetima za kupnju stanova po cijenama koje mogu biti i dvaput niže od tržišnih odredit ce Opcina Fažana, koja ce dati prednost mladim osobama, prvenstveno obiteljima koje imaju prebivalište na njenom podrucju.

Potencijalni kupci stanova moraju pak biti kreditno sposobni, a ako nisu zaposleni ili su zaposleni na odredeno vrijeme za njih mogu garantirati sudužnici. Krediti se, u suradnji APN-a i poslovnih banaka, daju uz prosjecnu kamatu od 4 posto, maksimalni rok otplate od 30 godina, s jednom godinom poceka i jednake anuitete tijekom cijelog tog razdoblja.

Stanovi se grade po modelu "kljuc u ruke", a dio ili cijeli iznos moguce je dati u gotovini, dok velicina stana koja se može kupiti ovisi o broju clanova obitelji. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti Opcini ili APN-u.(P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter