Velik inozemni uspjeh Emila Knapića

Emil Knapić na ulazu sajma u Strasbourgu
Emil Knapić na ulazu sajma u Strasbourgu

Porečki likovni umjetnik i kipar Emil Knapić nastupio je na jednom od najznačajnijih francuskih sajmova umjetnosti – u Strasbourgu na European contemporary art fair ST.ART koji je održan od 22. do 25. studenog. Iako je Knapić poznat po svojim skulpturama od željeza, u Strasbourgu je prvi put izložio, uz tri metalne instalacije, i dvije skulpture od mramora, od kojih je jedna, nažalost, tijekom transporta uništena.

ST.ART je kulturna manifestacija na kojoj sudjeluje više od stotinu međunarodnih umjetničkih galerija Najveća je izložba suvremene umjetnosti izvan Pariza koja se prostire na čak deset tisuća četvornih metara. U četiri dana sajam je obišlo oko 26.000 posjetitelja, a na otvorenju je bilo oko 6.000 uzvanika.

Put prema ovom sajmu porečkom su kiparu otvorili vlasnici njemačke galerije Syrlin iz Stuttgarta Melanka Herbut i Wolfgang Wunderlich, da bi zatim prošao stroge selekcije organizatora izložbi. Pa je tako zahvaljujući njima njegova skulptura stopala po imenu "Dancing Foot" u rujnu i listopadu sudjelovala na prestižnim američkim sajmovima HFAF Houston i Art San Diego, a tijekom prosinca bit će izložena i na jednom od najpoznatijih sajmova umjetnosti na svijetu – Art Basel Miami – Conter Sistex Fair.

- U Strasbourgu sam se osjećao zaista važnim, na tisuće je ljudi vidjelo moje skulpture, a nije zanemarivo ni druženje s umjetnicima iz cijeloga svijeta među kojima su bili i oni čiji radovi dostižu cijenu do čak pola milijuna eura, poput onih Francuza Dana Gerba. Bilo je dosta interesa za moje radove, čak i drugih francuskih i njemačkih galerija, ne samo one iz Stuttgarta koja me zastupa, rekao je jako zadovoljni Knapić pred kojim je još mnogo planova.

Nije naodmet spomenuti i to da je, zahvaljujući sudjelovanju na izložbi Grand salon d' art u Parizu, njegova skulptura izložena kao javni rad u uredu Hrvatske turističke zajednice u francuskoj metropoli. Knapić je prije tri godine otvorio i Park skulptura Jurcan u Radošima kod Poreča, a radi se o jedinstvenoj galeriji na otvorenom koja se prostire na 20.000 kvadrata. Ondje je trajno izloženo 14 monumentalnih željeznih skulptura iz serije "Akcenti vremena" od kojih najveća ima 612, a najmanja 306 kilograma. (Tanja KOCIJANČIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter