Velik doprinos Vrhuvštine u NOR-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavajuci 66. obljetnicu komande mjesta, u Šimicima, kod spomen-obilježja, u ovom danas napuštenom selu iz kojeg se zadnji stanovnik iselio 1969. godine, buzetska Udruga antifašista i Mjesni odbor Vrh uprilicili su antifašisticki skup koji je u subotu okupio brojne mještane Vrhuvštine.

"Susret u selu Šimici organizirali smo da se ne zaboravi da se i ovaj prostor koristio za donošenje strateških odluka za oslobodenje Buzeštine. Sigurnosti radi, sjedišta komandi mjesta cesto su se mijenjala. Za vrijeme njihova postojanja, od osnivanja do oslobodenja, sjedišta su bila u Šimicima, Medvejama, Cunjcima, na Celi, u Podrebru, Velom Mlunu, Brnkalima, Srgobanima i Svetom Donatu", rekao je predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman.

Doprinos Vrhuvštine u NOR-u bio je velik, a najveca stradanja na ovim prostorima, istaknuo je, doživjelo je obližnje selo Dobrova, koje je bilo spaljeno i popljackano. Posljedice su vidljive i danas. Naglasio je da antifašisti ne smiju i nece dozvoliti da se povijest prikazuje onakvom kakva nije bila.

"Žalosti nas što mladi naraštaji ne znaju istinu, škole im to ne omogucavaju. Stoga antifašisti trebaju koristiti svaku priliku da mladima pruže vjerodostojne podatke o NOR-u, partizanima i antifašistima. Na njima je važna zadaca - pronositi i pamtiti veliki duh slobode i antifašizma i zalagati se za svijet ispravnih vrijednosti i ideja, jer se i danas treba cuvati potencijalnih opasnosti.

Živimo u kriticnim vremenima, velik broj visokopozicioniranih dužnosnika bori se da antifašiste, partizane na celu s drugom Titom, prikaže kao zlocince", rekao je Jerman.

Na skupu u Šimicima govorili su predsjednik MO-a Vrh Dalibor Petohleb, buzetski gradonacelnik Valter Flego i predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca i antifašista Tomislav Ravnic. U kracem glazbenom programu nastupili su mladi sviraci tradicijskih glazbala, braca Sirotic iz Sovinjaka.


Podijeli: Facebook Twiter