Velik broj zlatnih medalja za ulje u Splitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na splitskoj medunarodnoj smotri uljara, na kojoj se predstavilo više od tisucu proizvodaca, zlatne medalje dobili su i clanovi umaške udruge Maslina - Ulivo. Kako je istaknuto na nedavno održanoj Skupštini te udruge, dobili su ih Josip Aralica za tri uzoraka ulja, Dinko Benolic, Franko Dagostin, Daniele Grando, Zlatko Jelic, Flavio Kmet, Stjepan Majkovica, Adrijana Makovac, Franko Matijašic, Srdan Pavlov, Nikolina Perin (obrt Oliva), ?ermano Prodan, Moreno Rogovic, Mauro Ružic, OPG Claudio Visintin i OPG Enio Zubin.

Srebrnu medalju osvojio je Vitorio Grando. K tome, zlatna odlicja za najbolji peroksidni broj u grupi "TOP 16 izlagaca" primili su Aralica i Jelic, a potonji je zlatno osvojio i za miješane sorte. Aralica je kuci donio još i zlatnu plaketu za slobodne masne kiseline.

Na Skupštini napomenuto je da im predstoji još puno posla, ne samo u podizanju novih nasada, nego i u edukaciji maslinara. Medu brojnim temama koje su dotaknute, naveo je predsjednik udruge Flavio Kmet, jest valorizacija domace sorte crnica kao znacajni projekt za njihovo podrucje.

Razgovaralo se o nabavci sadnica, kojih je lani podijeljeno 11.300 komada, što govori da svake godine ima sve više clanova koji žele saditi maslinike, te o umaškoj smotri ekstra djevicanskog ulja koja se održava krajem godine. Umaški maslinari postižu znacajne rezultate ne samo na svojoj, nego i na izložbama diljem Hrvatske, a njihova su ulja uvrštena u najpoznatiji vodic najboljih svjetskih ulja za ove godinu Flois Olei. Medu najznacajnijim pitanjima koji ih sputavaju na putu k bržem napretku jest poljoprivredno zemljište.

Bez rješavanja ovog problema, nema sadnje maslina, maslinovog ulja ni proizvodnje. Zato apeliram na sve lokalne i(li) državne institucije da se konacno ozbiljno pozabave tim pitanjem da bi mi što prije došli u posjed zemlje, jer ce nam nakon ulaska u Europsku uniju to biti znatno teže, smatra celnik Masline.

Naveo je da su prošli brojne edukacije, medu kojima je i tecaj za zvanje maslinara kojeg su položili u Puckom otvorenom ucilištu "Ante Babic". Medu novostima je i web stranica udruge www.maslina-ulivo.hr, koja je proradila i preko koje ce svi clanovi biti promptno biti informirati u svim bitnim pitanjima. Kmet je zakljucio da su lani napravili veliki korak u proizvodnji ekstra djevicanskog maslinovog ulja, što im je ujedno i trajni cilj.


Podijeli: Facebook Twiter