Veli Maj: Gradilište postalo ruglo predgrađa

Gradilište zjapi prazno
Gradilište zjapi prazno

Četiri godine nakon grandioznom ceremonijom obilježenog početka izgradnje novog centra naselja Veli Maj, stambeno-poslovnog kompleksa vrijednog stotinu milijuna kuna, najavljenog kao najveću dotadašnju investiciju porečkog TIM-a 90 na parceli od šest tisuća četvornih metara u predgrađu Poreča, stvari se nisu pomakle dalje od ogromne rupe u terenu, hrpe betona i željeza, temelja i kostura dijela zgrade. Vlasnici okolnih kuća većinom su iznajmljivači privatnog smještaja, pa im, osim što su zabrinuti da se neko dijete ne povrijedi padom s neograđenih zidova ili na šiljatim željeznim šipkama, smeta ružna slika, prašina i lokve kišnice koje se tamo skupljaju i odbijaju turiste. Neki su radi toga, navodno, najavili i tužbe investitoru.

Što je s tim gradilištem koje već predugo zjapi prazno, nije osigurano, potencijalni je izvor zaraze, vrlo je opasno i narušava izgled naselja, pitala je na sjednici Gradskog vijeća početkom studenog Manuela Janko.

Kako doznajemo od Danila Sredanovića, pročelnika Ureda Grada, dopisima su promptno kontaktirane građevinska, ali i sanitarna inspekcija, jer su se na tom prostoru, navodno, pojavili i štakori. Ukoliko bude potrebno provesti dezinsekciju i deratizaciju, račun će biti ispostavljen investitoru. Povratne informacije od inspekcija Grad zasad nije dobio.

O sudbini građevine koja je trebala sadržavati 48 stanova 46 poslovnih prostora, parkiralište za oko 170 vozila, liftove i plinske instalacije, ali i javne sadržaje poput pošte, dječjeg vrtića i ljekarne te restoran i kafić, pokušali smo detalje doznati od investitora.

Bivši predsjednik uprave Darko Požarić kratko nas je za sve informacije uputio na novog predsjednika Miliju Mirovića. Mirović nam je putem telefona rekao da bismo o tome trebali pitati Požarića, koji je bio predsjednik u vrijeme pokretanja ove investicije. Kazao je samo da su zbog "švicaraca" imali problema s kreditiranjem investicije, s čime se i dalje bore, te demantirao da je tvrtka u stečaju.

Inače, i prema podacima iz Sudskog registra TIM 90 d. d. za graditeljstvo i projektiranje, koji se dvadesetak godina uspješno bavio nekretninama, aktivna je tvrtka s temeljnim kapitalom od 7,1 milijun kuna. Neslužbeno pak doznajemo o njenim financijskim problemima, zamrzavanju poslovne aktivnosti i traženju strateškog partnera za Veli Maj. (Piše Kristina FLEGAR/Snimila Jelena PREKALJ) 


Podijeli: Facebook Twiter