Veli Jože kao inspiracija

Polaznici vrtića u Pazinskim Novakima i njihovi motovunski domaćini (Davor ŠIŠOVIĆ)
Polaznici vrtića u Pazinskim Novakima i njihovi motovunski domaćini (Davor ŠIŠOVIĆ)

Prvi Motovun expo odnosno sajam unikatnih istarskih suvenira održan je u četvrtak na glavnom mjesnom trgu u organizaciji općine i Turističke zajednice okupivši petnaestak izlagača koji su na svojim štandovima predstavili širok raspon vrlo kreativnih suvenirskih interpretacija istarske tradicijske baštine.

Jutarnje otvorenje sajma razigranošću i veseljem upotpunila su djeca, gosti iz dječjeg vrtića u Pazinskim Novakima i njihovi motovunski vršnjaci kao domaćini, koji su na štandu ovdašnjeg društva Naša djeca izložili i svoje crteže te glinene modele kažuna i motovunskog zvonika. Nakon nekoliko plesnih, pjevačkih i recitatorskih izvedbi, djeca su sa zanimanjem razgledala sajam, a zatim su upriličila i "performans" koji je u posljednje vrijeme postao uobičajen svim malim posjetiteljima Motovuna: uprli su sve svoje zajedničke snage i pokušali zatresti motovunski zvonik.

Ako je Veli Jože to mogao sam, valjda će to moći i njih tridesetak kad se udruže, čula se ideja vodilja takvog pothvata, a kad je "guranje" završilo, nitko nije bio baš siguran da se zvonik nije pomaknuo ili zatresao bar za milimetar. Kad su djeca obavila svoje i pošla na zasluženi odmor, sajam su počeli i sa zanimanjem zagledati i turisti, od engleskog do japanskog govornog područja, koliko smo mogli razabrati u taj ranoprijepodnevni sat. A štošta se zanimljivog moglo vidjeti na štandovima obrta, rukotvoraca, tvrtki, udruga i OPG-a koji su se odazvali pozivu na ovaj prvi sajam: keramički suveniri na temu glagoljice, drvene replike raznih uporabnih predmeta ili tipičnih istarskih simbola, domaći keksi i kolači, predmeti od puhanog stakla, suveniri od lavande, drveni suveniri na temu glagoljice, oslikani i ukrašeni crijepovi, makete istarskih kuća i kažuna od kamenčića, istarske narodne nošnje - i one normalne veličine koje se mogu obući, i one manjega formata namijenjene lutkama, magnetići i sličice s istarskim motivima, mala stabla maslina zasađena u korida od kamenčića, i još svašta. Na štandu motovunske Udruge umirovljenika nudila se prava domaća pinca, ali ne samo pečena, za kušanje, već su članice udruge Livija Pergar, Gracijela Flego i Nadija Šćulac posjetiteljima demonstrirale i kako se ta tradicijska slastica mijesi.

Lijep broj izlagača odazvao se pozivu motovunske Turističke zajednice da suvenirski pokuša interpretirati temu Velog Jože, pa se tako na sajmu moglo vidjeti i rezbarije s motivima originalnih ilustracija Saše Šantela iz prvog izdanja Nazorovog "Velog Jože", keksi s natpisima o Velom Joži i Motovunu, razni drugi vizualni suveniri koji tekstom ili crtežom asociraju na ovog poznatog književnog lika, a našla se tu i jedna drvena, pola metra velika "šlapa Velog Jože". Na kraju prvog motovunskog sajma suvenira, kao poticaj onima koji će doći na njegova naredna četiri izdanja tijekom predstojećeg ljeta, proglašen je najljepši štand i izabran najbolji suvenir o Velom Joži koji će nakon zadnjeg sajma u rujnu kandidirati za ukupnog pobjednika odnosno za suvenir koji će se izabrati za službeni motovunski suvenir. Ali do tada Motovun expo treba proći još četiri izdanja: 23. lipnja, 09. srpnja, 28 kolovoza i 9. rujna. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter