Veli Jože je hrvatski šampion

(Davor ŠIŠOVIĆ)
(Davor ŠIŠOVIĆ)

Najbolji ovogodišnji hrvatski sir zove se Veli Jože i dolazi iz Žminja, točnije iz sela Orbanići Gorenji, odnosno iz tamošnje mljekare Latus koju već petnaestak godina sa sve većim uspjehom vode supružnici Sandi i Maja Orbanić. Titula hrvatskog šampiona za njihov tvrdi kravlji sir Veli Jože stigla im je ovih dana sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu sa redovitog godišnjeg ocjenjivanja proizvoda članova Udruge hrvatskih malih mljekara.

Među 43 proizvoda, istarski briljirao

Rezultati ocjenjivanja obznanjeni su na nedavnoj manifestaciji 10. Dani hrvatskih sireva u Pleternici. Ocjenjivanje je provodilo osmočlano stručno povjerenstvo na čelu s dr. Jasminom Havranek, a u konkurenciji su bili i sirevi i drugi mliječni proizvodi, od mliječnih namaza i maslaca do kajmaka, vrhnja i siturke, i to od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, kao i od miješanog mlijeka. Ukupno su ocjenjivana 43 proizvoda iz cijele Hrvatske, među kojima je 16 dobilo zlatnu medalju, 16 srebrnu, i jedan brončanu, a među svim proizvodima zajedno samo jednom je dodijeljena titula šampiona, i to upravo siru Veli Jože iz mljekare Latus.

Iako ovo ocjenjivanje nije marketinški razvikano, ono je u mljekarskoj i sirarskoj struci vrhunac u vrednovanju kvalitete godišnje proizvodnje, pa su Maja i Sandi Orbanić izuzetno ponosni postignutim uspjehom, tim više što je njihov sir Veli Jože dobio maksimalni broj bodova za sve parametre koji su se ocjenjivali, odnosno prema ocjenama ispada da je to naprosto savršeni sir.

Na istom ovom ocjenjivanju Latusevi sirevi sudjelovali su i prijašnjih godina, a posebno su uspješni, s više osvojenih zlatnih i srebrnih medalja, bili Istarski sir iz ove mljekare, kao i miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, ali šampionsku titulu do ove godine nisu imali prilike osvojiti. Veli Jože je kao novi proizvod mljekare Latus prvi put uopće poslan na ovo ocjenjivanje, i odmah je osvojio šampionsku titulu, dok je Latusov Istarski sir ovaj put osvojio srebro.

Sitnije zrno pri sirenju i duže sušenje

- Zamislili smo da Veli Jože bude malo drugačiji sir, da se malo izdigne iznad klasične forme tvrdog kravljeg sira, ali da istovremeno zadrži prepoznatljive karakteristike istarskog sira. Neke razlike u njegovoj recepturi su sitnije zrno pri sirenju, i duže sušenje. Kolutovi ovog sira teški su po 6-7 kilograma, promjer im je 28-30 centimetara, visina 10 centimetara, a odležati moraju najmanje šest mjeseci, opisuje Sandi Orbanić svoga šampiona. Iako je kao proizvod osmišljen prije pet godina, neko su ga vrijeme bili zapostavili, pa ga prije godinu dana opet krenuli malo intenzivnije usavršavati.

Zasad Veli Jože zauzima oko pet posto ukupne Latusove proizvodnje, ali udio raste, a vjerojatno će i potražnja nakon ovog priznanja porasti, no zasad se ovaj izuzetan sir može kupiti samo u Latusovim prodavaonicama u Puli, Pazinu, Umagu, Buzetu, Poreču te u samoj sirani u Žminju odnosno Orbanićima Gorenjim. "Kupci koji su ga kušali u pravilu se vraćaju po još", kaže nam Sandi Orbanić. Zanimljivu sudbinu je siru Veli Jože namijenio jedan istarski ugostitelj, inače redoviti Latusov kupac: izdubio ga je i u njemu gostima poslužio rižot! (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter