Veletržnice ribe na udaru ministra

Veletržnica u Poreču (M. MIJOŠEK)
Veletržnica u Poreču (M. MIJOŠEK)

Veletržnice ribe u Hrvatskoj su gubitaši. Tu je činjenicu javnosti obznanio resorni ministar Tihomir Jakovina u HTV-ovoj emisiji "Plodovi zemlje".

- Ulagana su velika financijska sredstva iz proračuna ili iz kreditnih linija izvana. To smatramo neodrživim. Imaju dobru opremu i izuzetno kvalitetne prostore, a rekao bih i da su dostatno pokriveni ljudskim resursima koji bi trebali odgovorno raditi svoj posao. Nažalost, oni to dosad nisu radili. Gomilati gubitke nije nešto što je dobro za ovu državu, niti nešto što su isplativi projekti, izjavio je Jakovina.

Kazao je da će zbog toga Ministarstvo izaći s "nekakvim rješenjem", ne preciziravši kakvim, te da će iduća godina biti prijelomna za funkcioniranje veletržnica. Doduše, nije to nikakva novost - mislimo na prijelomnu godinu - budući da Hrvatska ulazi u EU.

Iako su u porečkoj veletržnici uvjereni da je ministar mislio na riječku burzu koja je u postupku likvidacije, ministar Jakovina je neupitno govorio u množini, dakle o svim veletržnicama. Dakle, situacija je jasna - veletržnice su izgrađene za nemali novac, otkad postoje ne rade ono zbog čega su i izgrađene te gomilaju gubitke (doduše porečka nije ni u približno teškoj situaciji kao riječka).

Ribari imaju svoje teze. Njima je otpočetka bilo sumnjivo što su se Talijani toliko angažirali da pomognu Hrvatskoj u ostvarivanju tog projekta. Smatraju da bi zato sutra upravo Talijani, odnosno njihove velike tvrtke koje imaju iskustva u tom poslu, mogle preuzeti upravljanje hrvatskim ribljim burzama. Postoji i teza da će se veletržnica iznajmiti nekakvom privatnom subjektu, koji će zatim raditi vlastiti biznis s državnim resursima.

Bilo koju od tih teza uzeli u obzir, morat ćemo se složiti da je projekt izgradnje ribljih burza zasad doživio potop. Uostalom, i sam je župan Ivan Jakovčić, kao predstavnik jednog od osnivača i zagovaratelj gradnje veletržnica, još lani na otvaranju sajma ribarstva u Umagu progovorio o temi nefunkcioniranja porečke burze.

- Nisam zadovoljan projektom porečke veletržnice. Vidjeli smo da ona ne funkcionira. Ako smo u nju investirali milijune kuna, moramo se dogovoriti što ćemo s njom, kazao je Jakovčić.

Dogovora i dalje nema, a Hrvatska već nervozno kuca na vrata Unije. Ulazak u nju bit će za hrvatske veletržnice vrlo bolan. Jer neće ni znati što ih je snašlo, a već će morati funkcionirati po europskim pravilima, što znači da će na njima nešto morati i prodati. Odnosno, ne nešto, nego sve. (Piše Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST U PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter