Veleposlanstvo SAD-a zaštitilo kineskog disidenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng pod americkom je zaštitom u veleposlanstvu u Pekingu otkad je pobjegao iz kucnoga pritvora, objavila je u subotu jedna americka skupina boraca za ljudska prava. Promatraci drže da bi se zbog toga mogao otvoriti nov sukob izmedu vlada SAD-a i Kine.

Sjedinjene Države nisu službeno potvrdile vijest da je Chen, koji je pobjegao iz kucnog pritvora u pokrajini Shangdongu, otišao u americko veleposlanstvo. Ni Kina nije htjela komentirati to pitanje koje bi moglo zasjeniti pekinški sastanak iduci tjedan, a na kojem ce sudjelovati americka državna tajnica Hillary Clinton.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je da je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod americkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini izmedu americkih i kineskih dužnosnika".

"Zbog Chenove velike popularnosti Obamina administracija mora biti cvrsta ili ce izgubiti kredibilitet kao zaštitnik slobode i vladavine prava", rekao je Bob Fu, predsjednik te organizacije za zaštitu vjerskih i politickih prava. "Ako postoji razlog zbog kojega kineski disidenti vole SAD, to je zbog ovakvih trenutaka", dodao je.

Ni americki State Department u Washingtonu ni americko veleposlanstvo u Pekingu nisu htjeli komentirati ovu situaciju.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istocnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu i upucenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kucnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Novinarima i aktivistima nije bio dopušten odlazak u posjet Chenu dok je još bio u kucnom pritvoru, a neki od njih su imali i "bliske susrete" s cuvarima koji su bili razmješteni na svakom ulazu u njegovo selo, pa nije jasno kako je uspio pobjeci. (Hina/Reuters) 


Podijeli: Facebook Twiter