Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu "špijunsko gnijezdo"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko veleposlanstvo u Zagrebu jedno je među mnogim u Europi koje služi kao "špijunsko gnijezdo" CIA-e i Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje i prikupljanje raznih telekomunikacijskih podataka, piše u srijedu britanski dnevnik Independent.

Prema pisanju tog lista, posebna zajednička jedinica CIA-e i NSA prikuplja telekomunikacijske podatke iz špijunskih baza koje su često instalirane na krovu američkih veleposlanstava, a ta se operacijska špijunska gnijezda u Europi i središnjoj Aziji nalaze i na veleposlanstvima SAD u Ateni, Bakuu, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani i Beču.

Prikupljeni podaci šalju se u relejnu postaju u bazi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) u Croughtonu u Northamptonshireu, a potom se prebacuju u zajednički centar CIA-e i NSA u Marylandu za analizu i na korištenje američkim obavještajnim agencijama. Prema dugogodišnjem paktu Londona i Washingtona o dijeljenju obavještajnih podataka, materijal se također može slati u britansku obavještajnu agenciju GCHQ (The Government Communications Headquarters).

Independent u istom tekstu piše da su dokumenti koje je objavio američki "zviždač" Edward Snowden o masovnom prisluškivanju koje provodi NSA ukazali i da Velika Britanija na krovu svog veleposlanstva u Berlinu, u neposrednoj blizini njemačkog parlamenta i ureda kancelarke Angele Merkel, ima postavljeno "presretačko gnijezdo", tajno mjesto za prisluškivanje telekomunikacija, zbog čega je njemački šef diplomacije od britanskog veleposlanika zatražio objašnjenje.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je od veleposlanika Simona McDonalda zatražio da se izjasni o spomenutim navodima nakon što su izvješća o prisluškivanju u njemačkim medijima dobila veliku pozornost.

Veleposlanik McDonald se sastao s njemačkim dužnosnicima koji su ga "bez okolišanja" upozorili da svako presretanje telekomunikacijskih podataka u režiji obavještajnih službi iz prostora veleposlanstva predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

Vjeruje se, piše Independent, "da je ovo prvi puta od svršetka Drugog svjetskog rata da je Njemačka na ovaj način pozvala britanskog veleposlanika".

Downing Street se potrudio umanjiti razmjere tog cijelog slučaja te je glasnogovornik premijera Davida Camerona ustrajao na tvrdnji da je McDonald bio "u posjetu" u njemačkom ministarstvu. No, visoki britanski diplomat koji je donedavno radio u berlinskom veleposlanstvu priznaje da je cijela stvar "prilično neugodna". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter