Veleposlanici iz EU-a ostaju u Minsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici 27 država članica EU-a izrazili su u petak solidarnost sa Švedskom u njezinu sporu s Bjelorusijom, no nisu opozvali svoje veleposlanike iz Minska.

Svi predstavnici EU-a izrazili su solidarnost sa Švedskom i zabrinutost zbog protjerivanja svih švedskih diplomata iz Minska, rekao je predsjednik Odbora EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Olof Skoog, nakon izvanrednog sastanka veleposlanika EU-a u Bruxellesu.

Veleposlanici su se suglasili da spor Stockholma i Minska pogađa odnose između Bjelorusije i cijele Europske unije, dodao je. No nisu usvojili zajedničko stajalište u pogledu opoziva svojih veleposlanika iz Bjelorusije. "O tome nije razgovarano", rekao je Skoog.

Dodao je ipak da će EU ponovno razmotriti svoje sankcije protiv Bjeloursije "u mjesecima koji dolaze", a koje su uvedene zbog sudbine političkih zatvorenika u toj zemlji.

Bjelorusija je u srijedu objavila da povlači osoblje iz svojeg veleposlanstva u Švedskoj zbog upletenosti Stockholma u prodemokratske akcije u Bjelorusiji te je dala Švedskoj rok do kraja mjeseca da povuče svoje diplomate iz Minska.

Iako se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova navodi da Bjelorusija ne prekida diplomatske odnose s tom skandinavskom zemljom, najnoviji potez ukazuje na zaoštravanje odnosa ne samo sa Švedskom, nego i s Europskom unijom.

Bjelorusija je 3. kolovoza protjerala švedskog veleposlanika iz zemlje zbog upletenosti u akciju 4. srpnja kada je 800 plišanih medvjedića s prodemokratskim porukama izbačeno nad Bjelorusijom iz zrakoplova koji je unajmila jedna švedska tvrtka za odnose s javnošću.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je na vlasti od 1994. i u lošim odnosima sa Zapadom zbog gušenja oporbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter