Veleposlanica SAD-a u službenom posjetu Puli


U srijedu je u Komunalnoj palači održan svečani prijem američke veleposlanice Juliete Valis Noyes kojeg su u njenom nastupnom posjetu Puli i Istri organizirali gradonačelnik Pule Boris Miletić i župan Istarske županije Valter Flego. Veleposlanica Noyes istaknula je da se prvi puta nalazi u Puli koja joj se već svidjela te je pokazala veliki interes za istarskim gospodarstvom i razvojnim projektima.

Župan Flego ukratko joj je predstavio posebnosti Istre koja se, prije svega, ponosi svojim multikulturalnim identitetom te povijesnim, arheološkim i prirodnim ljepotama. Istaknuo je značaj istarskog turizma koji čini trećinu ukupnih hrvatskih prihoda u turističkom sektoru. Gradonačelnik Miletić, nakon što je ukratko prepričao povijest Pule, pojasnio je da postoji veliki interes za razvijanje novih projekata na području Istarske županije i najvećeg istarskog grada, posebno u turističkom sektoru koji iz godine u godinu bilježi nove rekorde, kako u broju dolazaka tako i noćenja turista iz cijelog svijeta.

- Pula, kao i cijela Istra, posjeduje značajni neiskorišteni potencijal državne imovine, radilo se to o bivšim vojnim zonama ili neiskorištenom potencijalu državnog poljoprivrednog zemljišta, gdje se odluke na razini države predugo čekaju, rekao je Miletić. Veleposlanica Noyes je pred kraj razgovora upitala i s kojim se problemima najčešće susreće javna uprava u Istri, nakon čega ju je gradonačelnik Miletić upozorio na veliki problem postojećeg centralističkog ustroja te predugog čekanja na decentralizaciju koja se i dalje stavlja na čekanje zbog lošeg planiranja i neodgovornosti centralne vlasti.

- Osim toga smatram, kao što smatra i većina stanovnike Istre, da je naš put u bolju budućnost kroz decentralizaciju i pravilnije raspoređivanje fiskalnih prihoda. Previše uplaćujemo u državni proračun, a željni smo bržeg razvoja i efikasnijeg korištenja sredstava, odgovorio joj je Miletić. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter