Veleposlanica Nizozemske u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner-Grubacic i njezin politicki tajnik Wouter Simonis posjetili su Istru. Tom prilikom u Puli su ih primili istarski župan Ivan Jakovcic i pulski gradonacelnik Boris Miletic. Razlog posjetu je razgovor o zainteresiranosti nizozemskih turista za Istri te mogucnost korištenja sredstava iz predpristupnih i strukturnih fondova EU uoci skorog ulaska Hrvatske u tu europsku asocijaciju.

- Istarska županija ima vrlo široku i razgranatu suradnju s mnogo europskih regija i bilo bi nam izuzetno drago da to ucinimo i s jednom regijom u Nizozemskoj. Razgovarali smo i o mogucnosti povecanja broja dolazaka nizozemskih turista iz Nizozemske u Istru. Sada su to tradicionalno kamperi, no mi smo ponudili jace predstavljanje naše regije u gradovima njihove zemlje. Razgovarali smo i o brodogradnji. Uljanik je za nas gotova stvar, on je izuzet iz monitoringa EU jer ide u privatizaciju i u tom kontekstu sam zatražio i podršku ambasadorice kako bi se taj posao završio cim prije, istaknuo je Jakovcic.

- Proces prilagodbe Hrvatske prije ulaska u EU uistinu tece kako treba. Sve reforme koje su bile upitne privode se kraju i danas gotovo nema nikakvih prepreka za vaš ulazak u Uniju. Zainteresirani smo za zajednicku suradnju i zbog toga sam ovdje kod vas ne bi li utvrdili na koji nacin možemo zapoceti jednu konstruktivniju suradnju na dobrobit naših naroda. Interes nam je da što više naših turista dode u Istru, ali da se uspostave konkretni poslovi izmedu naših država posebice u energetici i industriji. Uzmemo li u obzir cinjenicu da je ovo prvi susret, mislim da je bi vrlo konstruktivan i na tome necemo stati, izjavila je veleposlanica Ronner-Grubacic. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter