Veleniki: Slasni zalogaji u domaćoj atmosferi

Igor i Daniela Velenik s maneštrom od koromača i ribljom juhom bouillabaisse
Igor i Daniela Velenik s maneštrom od koromača i ribljom juhom bouillabaisse

Najveći problem za gurmane koji su konobu Daniela u Velenikima kraj Poreča posjetili u sklopu Istra Gourmet Toura bio je odlučiti se za riblji ili mesni meni s po četiri slijeda popraćena svježe pečenim kruhom i domaćim vinom obitelji Velenik.

Carpaccio od bifteka na crvenom radiču, maneštra s koromačom, svinjska rebra i kobasice na šugo s palentom, salata i slatki pjat s fritulama, štrudlom od jabuka i poveticom sa svježim sirom i grožđicama bili su namijenjeni ljubiteljima mesa.

Za one koji preferiraju okuse mora, večera je započela sardelama na savor i ribljom juhom bouillabaisse, miješanom prženom ribom s pečenim krumpirom i izvrsnim sorbetom od limunovog sladoleda s votkom i pjenušcem. Bez obzira za koju su se varijantu odlučili, gostima na kraju nije preostalo drugo nego polizati prste.

Konobu koja će u srpnju postati punoljetna, u staroj obiteljskoj kući, otvorili su Armido i Neda Velenik koji su prije toga dugi niz godina radili u turizmu za velike hotelijere u Poreču i Vrsaru. Uz roditelje su u tom poslu koji, kako ističu, treba voljeti i ozbiljno mu se posvetiti, stasali brat i sestra Igor i Daniela, a tu je i Igorova supruga Lorena.

Složna i srdačna obiteljska atmosfera osjeća na svakom koraku. Osim toga, glavni aduti Daniele su jela spravljena od uvijek svježih sezonskih namirnica i recepti bazirani na autohtonoj istarskoj kužini.

- Naši gosti, domaći i turisti iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, znaju da će poli nas najti friške škampe, mušule i pedoće. Kao i ribu, sve to uzimamo od ribara iz Poreča. S istin guštom spremamo i mesne specijalitete, tjesteninu i maneštre. Najveće nam je zadovoljstvo kad vidimo da ljudi uživaju u našoj hrani i osjećaju se ugodno, priča nam Armido, poznat kao vrsni majstor u pripremi tartara od visokokvalitetnog mesa iz domaćeg uzgoja, kojim je Daniela osvojila svoje posjetitelje. No tu su i domaći pjukanci (ali i fuži, njoki i ravioli) sa švojima ili šparugama, gljivama, pršutom i rokulom, rakovice, pršut điravolta, ombolo i kobasice na gradele, hobotnica, odojak ili teletina pod čripnjom…

Daniela prvi put sudjeluje u Istra Gourmet Touru koji promovira kvalitetnu i maštovitu istarsku kuhinju i ovdašnje obrtnike - ugostitelje organizirane u Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije.

"Jako smo zadovoljni uspjehom ove večeri. Predstavili smo se na malo drugačiji način. Stiglo je puno gostiju, a svaka dobra riječ koju oni prenesu svojim prijateljima i poznanicima za nas je itekako vrijedna", rekao je Armido.

Istra Gourmet Tour nastavlja se 3. travnja u restoranu Orca u Rovinju, 17. travnja u restoranu Tina u Labinu, 8. svibnja u restoranu Vodnjanka u Vodnjanu i 22. svibnja u turističkom gospodarstvu Špacapanova kuća u Komenu u slovenskom dijelu Istre.

Sve prigodne večeri započinju u 19 sati, a svoje specijalitete ugostitelji nude po promotivnoj cijeni od 120 kuna. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter