Velenik: Poreč je lider na Jadranu po manifestacijama svjetskog značaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnje dvije godine Poreč je pokrenuo čak 20 novih manifestacija, a čak 25 od 30 manifestacija dešava se u pred i posezoni, što je u potpunosti u skladu sa strategijom razvoja hrvatskog turizma prema projektu Hrvatska 365. Riječi su to direktora porečke Turističke zajednice Nenada Velenika koji je na današnjoj konferenciji za novinare na temu pripreme sezone 2017. naglasio da se Poreč u zadnjih nekoliko godina etablirao kao destinacija koja je prepoznala pozitivan efekt privlačenja velikog broja novih gostiju organizacijom velikih evenata. Naveo je da nije novost da novim manifestacijama rade na poticanju produžetka sezone. 

Javni i privatni novci

-Sigurni smo da je Poreč jedina destinacija u Hrvatskoj koja potiče više mega evenata u jednoj kalendarskoj godini te se time svrstavamo u top turističke destinacije na Jadranu. Više od 50 posto budžeta TZ-a, odnosno više od pet milijuna kuna ulažemo upravo u manifestacije. U tome financijski sudjeluju i Grad, te tvrtke Plava laguna i Valamar Riviera, jer ovako veliki projekti ne bi bili mogući bez sinergije javnog i privatnog sektora, napomenuo je Velenik. Najavio je desetak najvažnijih manifestacija koje će, prema njegovoj procjeni, gradu donijeti više od 40 tisuća noćenja.

Govoreći konkretno, Velenik je najavio prvo izdanje Europskog prvenstva u Twirlingu koje će se odvijati od 12. do 16. travnja. Twirling, odnosno ples mažoretkinja sa štapom uz atraktivan program donijet će oko deset tisuća noćenja.

Nakon toga, 22. travnja slijedi Tour of Croata, međunarodna biciklistička utrka koja na najbolji mogući način povezuje sport i turizam. Riječ je o točki na i porečkog biciklističkog ciklusa, nakon utrka Laguna Poreč Grand Prix, Trofej Poreča i Istarsko proljeće. Bit će to start četvrte etape ove utrke na relaciji Poreč – Učka. "Bike turizam jedan je od glavnih proizvoda u strategiji razvoja destinacije Poreč", podcrtao je Velenik.

Već se govorilo o međunarodnoj utrci katamarana World Tour Match Race, koja će od 26. do 28. svibnja u Poreč dovesti svjetsku jedriličarsku elitu.

-Event će biti pravi mamac za medije s obzirom na popularnost utrke u svjetskim razmjerima, a uz takmičenje se priređuje niz popratnih aktivnosti (koncerti, gastro ponuda, after party). Strategija razvoja destinacije podrazumijeva poticanje sportova na moru, rekao je čelnik TZ-a.

Odbojka na pjesku 

Najjača manifestacija u Poreču, turnir u odbojci na pijesku Swatch Beach Volleyball Major, održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja.

-Manifestacija koja se već prve godine nametnula kao vodeći projekt u destinaciji ponovno će okupiti elitu svjetskog beach volleyballa i predstaviti Poreč kroz PR kampanju na našim glavnim emitivnim tržištima. Nagradni fond je 600 tisuća američkih dolara. Poreč će opet biti jedna od četiri svjetskih destinacija u odbojci na pijesku. S obzirom da je beach volley naročito interesantan populaciji mlađe životne dobi, naša destinacija prikazuje se kao mjesto vrhunske zabave i sporta, a vrlo važna je i činjenica da je vanpansionska potrošnja u vrijeme održavanja vrlo izražena, kazao je Velenik. 

Poreč Open Air

Od lipnja do rujna s raznovrsnim programima odvijat će se Poreč Open Air Festival, koji će se održati na nekoliko gradskih lokacija. Svaki dan će se nešto organizirati, a bit će tu uličnih performansa i glazbe, kino projekcije, kazališne predstave i druga specijalna događanja. Glazbeni festival MTV Summerblast na programu je 25. i 26. kolovoza i ugostit će vrhunske međunarodne glazbenike na jedinstvenoj pozornici u uvali Peškera.

Natjecanje u lovu na tunu Offshore World Challenge organizira se od 13. do 16. rujna. Manifestacija je to koja se bavi popularizacijom ovog iznimno atraktivnog sporta te zaštitom mora i morskih resursa sjeverozapadne obale Istre. Prema riječima Velenika, cilj je uvođenje ribolovnog turizma.

- Zahvaljujući ovim događanjima Poreč postaje jedinstvena destinacija na Jadranu, lider u organizaciji manifestacija svjetskog značaja. A tu valja dodati i Europsko prvenstvo u rukometu koje će se u Poreču, uz još nekoliko hrvatskih gradova, održati u siječnju iduće godine. Slogan vizualnog identiteta „Ti nas upotpunjuješ“ potvrđuje upravo veliki entuzijazam i sinergiju svih involviranih u turizam da našim gostima pružimo nezaboravne trenutke u Poreču, zaključio je direktor Velenik. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter