Veledrogerijama zdravstvo dužno tri milijarde kuna

U sindikatu učitelja s pravom se pitaju o kojem to povećanju govori ministar (Arhiva/GI)
U sindikatu učitelja s pravom se pitaju o kojem to povećanju govori ministar (Arhiva/GI)

Ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama narasli su krajem kolovoza na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza, a najkritičnija situacija je u nekoliko bolnica koje su veledrogerijama dužne više od 900 dana, zbog čega bolnicama prijete ovrhe, doznaje se u Udruzi veledrogerija.

Početkom godine dug zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama iznosio je oko 2,2 milijarde kuna, a u srpnju 2,8 milijardi kuna. Veledrogerijama je u svibnju, odlukom Vlade, uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca jer su bolnice ta sredstava iskoristila za isplatu regresa.

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova, no vremenski najduža kašnjenja imaju bolnice u Vinkovcima (975 dana) i Vukovaru (972 dana), Dubrovniku (966 dana) i Sisku (941 dan). Slijede Koprivnica (734), Virovitica (727), Našice (699), Bjelovar (646), Klinika za infektivne bolesti »Fran Mihaljević« (605) te KBC Osijek (589), koji ima najduža dugovanja među kliničkim ustanovama.

Ministar Kujundžić izjavio je kako je svjestan problema te je o dugovima prema veledrogerijama razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

»Svjestan sam da veledrogerije imaju ozbiljnih financijskih problema koje bi mogli dovesti u pitanje isporuku lijekova i tražimo rješenje«, kazao je Kujundžić. Najavio je i da će se s predstavnicima veledrogerija sastati u idući 5-10 dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter