Velečasnog Bafa terete za bludne radnje nad djecom

Teške optužbe na račun velečasnog Alojzija Bafa (V. HABEREITER/Arhiva)
Teške optužbe na račun velečasnog Alojzija Bafa (V. HABEREITER/Arhiva)

Protiv župnika iz Vižinade, velečasnog Alojzija Bafa (81) pulsko Općinsko državno odvjetništvo za mladež je nakon provedene istrage podignulo optužnicu za tri kaznena djela bludnih radnji počinjenih na štetu djece ili maloljetnih osoba, a istovremeno je za jedno istovjetno kazneno djelo odbačena kaznena prijava, doznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora.

Za spomenuto kazneno djelo Kazneni zakon iz 1997. godine, koji je primijenjen u slučaju vlč. Bafa, predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od 6 mjeseci do pet godina.

Očito je da u ponedjeljak kada smo razgovarali s velečasnim Bafom i kada nam je tvrdio da je primio obavijest da je postupak protiv njega obustavljen, još nije znao za optužnicu koju je, barem kako nagađa njegova sestra koja živi s njim u župnom dvoru, jučer dobio poštom. Njegov odvjetnik David Kazalac nam jučer nije želio niti potvrditi, niti demantirati informaciju o podizanju optužnice, a i Porečka i pulska biskupija, kojoj smo upit o ovom slučaju poslali u ponedjeljak, nije se oglasila do jučer navečer.

No, govorkanja o pipkanjima djevojčica, ali i žena u Vižinadi koja su se lanjskog rujna pojavila i u medijima ovime će dobiti sudski epilog bilo oslobađajućom, bilo osuđujućom presudom.

U razgovoru koji smo s velečasnim Bafom vodili u ponedjeljak, dok još nije znao da je optužen, tvrdio je da je prijavu protiv njega podnijela jedna susjeda. S tom susjedom koja je odlučila izaći iz anonimnosti, a riječ je o Mirjani Bernobić Kukulec, jučer smo razgovarali u Vižinadi.

- Znam da je svećenik mislio na mene kada vam je to rekao, ali želim istaknuti da ga nisam prijavila ja, jer nisam oštećena, već su to učinile oštećene malodobne osobe i njihovi roditelji. Ali jesam na neki način inicirala da se nešto poduzme i da se to konačno riješi. Jer, župnika svi štite, a jako dobro znaju što je istina. Čak je i cijelo župno vijeće stalo u njegovu zaštitu, iako su neki od članova vijeća priznali da su i oni čuli kako je župnik ponekad postupao s djecom. Župnom je vijeću bila dužnost reagirati i štititi župljane, posebno nakon pisma kojim je i biskupija upozorena na njegovo neprimjereno ponašanje, kazala je Bernobić Kukulec. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter