Velečasni Kalčić odlazi u mirovinu, Pranjić na studij u Rim

Vlč. Josip Kalčić, župnik u Sv. Lovreču Pazenatičkom u mirovinu u Puli
Vlč. Josip Kalčić, župnik u Sv. Lovreču Pazenatičkom u mirovinu u Puli

Odlukom biskupa mons. Dražena Kutleše, vlč. Geremia Massa ostaje još četiri godine na službi u Beogradskoj nadbiskupiji. U Srbiju je otišao s mjesta župnika u Baderni i u Sv. Ivanu od Šterne; bio je župnikom u Jagodini, a sada u Smederevu. Nakon deset godina službe u pulskoj župi Sv. Antuna Padovanskoj, fra Tomislav Hrstić svoj put nastavlja u istoimenoj župi u Splitu. Poznat je, među ostalim, po tome što je 2014. organizirao hodočašće mladih, koji su propješačili 780 kilometara od Saint Jean Pied de Porta do Santiaga u Španjolskoj.

Novim župnikom u župi čije je sjedište iznad Arene, imenovan je fra Gabrijel (Vice) Škibola, rođen 1984. u mjestu Grbe u ninskoj župi. Krenuo je na studij agronomije, da bi 2005. ušao u franjevački samostan. Za svećenika je zaređen 2010. u crkvi Sv. Frane u Zadru, a Mladu misu služio u crkvi Sv. Anselma u Ninu. Tu je 1980. svoju prvu misu služio i njegov stric, franjevac Šime Škibola. U Pulu dolazi iz zadarske župe Srca Isusova.

Fra Gabrijel od Nina u sv. Antunu

Nedavno je postao članom uprave Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Članom uprave je i fra Leopold Mičić, koji je imenovan župnim vikarom. Rođen je 1979. u Zadru, za svećenika zaređen lani, a vrijeme đakonata proveo u pulskom samostanu. Fra Leo je bio perspektivni nogometaš, ali se odlučio za misije, otišao u Afriku, pa studirao teologiju u Asizu, gdje pet godina živi u ovome slavnome talijanskom samostanu. Fra Leo u Pulu dolazi na mjestu fra Bojana Rizvana, koji je tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima, rodom iz Linardića na otoku Krku, gdje je 2014. slavio Mladu misu.

Vlč. Marijan Lindić i vlč. Michele Capasso ostaju još pet godina u Neokatekumenskom sjemeništu u Vogošći, predgrađu Sarajeva, koje je osnovao kardinal Vinko Pulić, nadbiskup i metropolit Vrhbosanski, a s radom počelo 2012. Dr. Capasso je rektor, a vlč. Lindić vicerektor toga sjemeništa; prvi je svećenikom postao 1999., a drugi 2011. kada je kao mladomisnik imenovan župnim vikarom u Rovinju.

Ivan Prodan, župnik župe sv. Josipa u Puli, razriješen je službe upravitelja u Ližnjanu, gdje dolazi vlč. Milan Milovan, koji je više od desetljeća bio župnikom Gospe od Mora u Puli. Vlč. Milovan je rođen u Režancima, dogodine će proslaviti 80. rođendan, a za svećenika je zaređen 1962. Na njegovo mjesto u župi Gospe od Mora dolazi Maksimilijan Buždon. On je pak bio župnik župe Sv. Josipa u Puli, kada ga je 2013. biskup poslao na studije u Rim. Studirao je kanonsko pravo. Rođen je u Kopru 1980. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Buzetu, teologiju u Rijeci, za svećenika je zaređen 2005.

Aleksandar Vujisić, koji je došao iz požeške biskupije, a bio je i kapelan u pulskoj katedrali, razriješen je službe župnika u Kanfanaru i Balama; stavljen je na raspolaganje Neokatekumenskom putu. Na njegovo mjesto dolazi Joel Catary Lopez, dosadašnji župnik u Premanturi i Pomeru. Zadranin Roko Smokrović, dosadašnji župni vikar u Umagu, imenovan je župnikom u Premanturi i Pomeru.

Nov Kalčićev dom u Betniji

Vlč. Josip Kalčić s mjesta župnika u Sv. Lovreču Pazenatičkom odlazi u mirovinu; njegov novi dom bit će Betanija u Puli na Vidikovcu. Porečki župnik Milan Zgrablić postaje i župnikom u Sv. Lovreču Pazenatičkom. Vlč. Kalčić je rođen u Tinjanu 1935., za svećenika je zaređen 1958. u Pazinu. Te je godine biskup dr. Dragutin Nežić zaredio Marcela Lakoseljca, te danas pokojne Josipa Šajinu i dr. Josipa Turčinovića.

Mladen Pranjić, porečki župni vikar, odlazi na studij pastorala u Rim. Rođen je u Doboju 1979., u Zagreb je došao u vrijeme Domovinskog rata. Završio je srednju školu za tehničara na telekomunikacijama, 2007. stupa u pulsko misijsko sjemenište. Misijsku praksu obavljao je u Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj. Za svećenika je zaređen 2014., a Mladu misu slavio je u župi Sv. Anđela u novozagrebačkom Savskom Gaju.

Porečka župa dobila je dva nova župna vikara, mladomisnike, koji će pokrivati i Sv. Lovreč Pazenatički: Matteo Baccani iz Firenze i Josip Mašina iz Zadra, koji je prije odlaska u pulsko sjemenište završio Srednju tehničku školu u Zadru. Tri godine bio je na misijsko-pastoralnoj praksi u Makedoniji i Srbiji. Treći mladomisnik, Anton Pernat iz Bora (Srbija), imenovan je župnim vikarom u Umagu, a četvrti, Pablo Josue Rubio Barcia iz Valencije (Španjolska), župnim vikarom u Novigradu i Dajli.

Hector Bernardez Germade, Španjolac, za svećenika zaređen 2013. godine u Puli, nije više župni vikar u Novigradu i Dajli. Odlazi na pet godina u Neokatekumensko sjemenište u Ourenseu, glavni grad istoimene provincije na jugoistoku španjolske autonomne pokrajine Galicije. Nikola Mladineo, doktor biblijskih znanosti i arheologije, rođen u Splitu 1983., za svećenika zaređen 2009. u pulskoj katedrali, nije više vicerektor Sjemeništa Redemptoris Mater u Puli - na raspolaganju je Neokatekumenskom putu. (Robert BURŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter