Velečasni Alojzije Baf proslavio 60. obljetnicu misništva

Koncelebrirali su porečki dekan Milan Zgrablić i vrsarski župnik Lino Zohil te gotovo dvadeset svećenika (R. BURŠIĆ)
Koncelebrirali su porečki dekan Milan Zgrablić i vrsarski župnik Lino Zohil te gotovo dvadeset svećenika (R. BURŠIĆ)

U nedjelju je u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Vižinadi dijamantni jubilej - 60 godina misništva proslavio velečasni Alojzije Lojzo Baf. Osamdeset četverogodišnji dijamantni svečar, donedavni vižinadski župnik, prije početka mise s oltara je potreseno poručio: "Pravda je pobijedila, dobro je nadvladalo zlo". Velečasni Baf je naime prije dvije godine optužen za bludne radnje nad mololjetnicama. Sud je nedavno pravomoćno oslobodio vlč. Bafa optužbi, što je učinila i Sveta Stolica, jer svećenika obvezuje i civilni i crkveni zakon. Biskup porečki i pulski dr. Dražen Kutleša tada je vižinadskog župnika privremeno suspendirao, pa je u nedjelju vlč. Baf radosno, mirnim glasom mogao reći: "Evo me opet među vama! Zadnji sam put u ovoj crkvi služio misu na Duhove 2014. godine Bogu hvala!"

Dvadeset svećenika

To je jamačno bio još jedan razlog da je župna crkva u Vižinadi bila prepuna i ljudi i emocija. Uz jubilarca koncelebrirali su porečki dekan i župnik Milan Zgrablić i vrsarski župnik Lino Zohil, te gotovo dvadeset svećenika.

Aktualni vižinadski župnik Leonardo Krakan potrudio se, zajedno s vjernicima i župskim zborom, da svom predčasniku upriliči svetkovinu kakvu je zaslužio: molitvom, pjesmom, druženjem i darivanjem.

U prigodi dijamantnog jubileja mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru, svečaru je uručio Zahvalnicu za dugo služene Crkvi i narodu u Istri. Biskup je u svom obraćanju prisutnima rekao da je mlada misa proljeće koje obećava, a ovaj jubilej zahvala Bogu na dugom svećeničkom životu uložen u dobro naroda. Biskup Milovan svečaru je čestitao u osobno ime i u ime biskupa dr. Kutleše.

Veliki radnik

Dijamantnom svečaru čestitali su, među ostalim, vižinadski načelnik Marko Ferenac i član Župskog vijeća Marino Baldini. Oni, i svi ostali koji su se obratili svečaru, rekli su da je vlč. Lojzo, don Luigi, bio čovjek i svećenik velika srca, ponosan na svoje vjernike, a oni s njime, da je bio veliki radnik: obnovio je sve crkve u župi, često bio i stolar i zidar i električar... Spomenuli su i njegovu rođenu sestru Martu, zahvalili joj što je skrbila, i još uvijek to čini, za brata-svećenika-župnika koji je služio u Sv. Mateju (Cere), Sv. Ivancu nad Rašom, Barbanu, Materadi, Kršetama, Petroviji, pa potom u Vižinadi i Sv. Vitalu.

Alojzije Lojzo Baf rođen je 1932. godine u brojnoj obitelji u Ruhcima kod Tinjana. Za svećenika je zaređen 1956. godine u Pazinu. Biskup dr. Dragutin Nežić tada je uz vlč. Bafa za svećenike zaredio (pok.) Albina Banka i Marijana Pamića, sada župnika u Cerovlju i Grimaldi. (R. BURŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter