Velebni projekt Terra Istriana na čekanju zbog marine

Uvala Pozioi s izvorom slatke vode (T. KOCIJANČIĆ/arhiva)
Uvala Pozioi s izvorom slatke vode (T. KOCIJANČIĆ/arhiva)

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Terra Istriana, koji se odnosi na gradnju velebnog istoimenog turističkog naselja visoke kategorije na Kravljem rtu, na prostoru nekadašnje cementare, nije dobio zeleno svjetlo umaških vijećnika.

U odredbe plana nije bila ugrađena odluka Vijeća od lanjskog lipnja, kojom se brani izdavanje akata za gradnju marine unutar uvale Pozioi. Zbog toga ovaj UPU, kako je istaknuto na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, mora na ponovnu proceduru, odnosno trebat će mu nova suglasnost resornog ministarstva, nakon čega će se iznova vratiti pred vijećnike.

Time je ova velika investicija Tvornice cementa Umag, teška 200 i više milijuna eura, ponovno stavljena na čekanje.

Projektom "Terra Istriana" predviđena je prenamjena područja cementare iz industrijskog u turističko. Ondje bi se gradila dva turistička naselja s najmanje četiri zvjezdice u kojima bi se na području od ukupno 19 hektara, osim marine, gradile vile, hoteli i prateći ugostiteljski i ostali zabavni sadržaji.

U planu su i sportsko-rekreacijske zone te uređene zelene površine. Marina (za sada je nepoznato hoće li na kraju biti unutar uvale ili s vanjske strane gata, na otvorenom moru) imala bi kapacitet od 200 vezova i kategoriju od najmanje četiri sidra, zajedno s pratećim sadržajima na kopnu.

Kao što smo već pisali, žitelji Moele marini u uvali su se usprotivili zbog zagađenja, jer bi im zatvorila dvije javne plaže. Predlagali su čak da se marina smjesti u kamenolom, gdje je sada veliko jezero. Pritom su dali podršku realizaciji ostalih turističkih sadržaja u "Terri Istriani". (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter