Velebitsko putovanje Vladimira Vidovića

Autor je prisutne proveo kroz ljepote Velebita pažljivo opisavši svaku fotografiju (T. G.)
Autor je prisutne proveo kroz ljepote Velebita pažljivo opisavši svaku fotografiju (T. G.)

U bujskoj gradskoj galeriji Orsola otvorena je izložbe ''Velebitsko putovanje'' Vladimira Vidovića, suca iz Buja i zaljubljenika u fotografiju, prirodu i planine.

Na otvorenju izložbe autor je prisutne proveo kroz ljepote Velebita. Pažljivo je opisao  svaku fotografiju izloženu u galeriji, što je posjetitelje odvelo na kratko putovanje po ljepotama najduže planine u Hrvatskoj.

- S izložbama smo počeli skromno. Kroz vrijeme je tematika bila ista, a sad već imam profiliranu publiku, tako da mogu malo i nešto specijalizirati. Odlučili smo se za putopis. Prije toga smo radili tematske izložbe, ali sada smo htjeli objediniti cijelo jedno putovanje. Mislim da je efekt postignut jer su ljudi danas stvarno putovali kroz vrijeme i prostor. Mislim da je to bila prilično dobro izabrana tema. Sada ćemo polako ovaj ciklus privesti kraju i prelazimo na botaničku stranu, rekao je Vladimir Vidović, autor izložbe.

Posjetitelji su bili oduševljeni izložbom, a posebno su ih se dojmile fotografije reptila i raznoraznog cvijeća, karakterističnih za velebitski masiv.

- I mi polako otkrivamo ove cvjetove. To su specifični endemi, ima ih oko 86, ali nisu svi ni klasificirani ni identificirani. Još se uvijek nalaze neke stvari koje ni botaničar nije uspio identificirati, istaknuo je Vidović.

-Za autora je fotografski aparat njegov suputnik. Nešto s čime može zabilježiti fascinaciju. Zaustaviti ili zamrznuti pogled ili događaj. To je njegov odabrani stil života koji nije samo puko ''osvajanje'' velebnih vrhova ili tumaranje beskrajem. Takvo kretanje podrazumijeva i zadovoljstvo, užitak utrošenog vremena u nešto korisno i opravdano, vrhunac začinjen duševnom i tjelesnom ravnotežom, ističe voditelj Orsole Slađan Dragojević.

Izložba je moguće pogledati do kraja siječnja do kada ostaje otvorena. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter