Velebit: Speleologa izvukli iz jame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tomislav V., 37-godišnji speleolog koji je pao u dijabeticku komu u tijekom istraživanja u jami Kita Gacešina u Crnopcu na Velebitu na dubini od 360 metara, izvucen je na površinu i osjeca se dobro. U jami se nalazi još 11 spasilaca te 30 pripadnika na otvoru jame na površini.

U izvlacenju je sudjelovalo 50-ak gorskih spašavatelja iz više stanica HGSS-a koji su vrlo vicni radu u podzemlju. Službeno, akcija ce potrajati dok i posljednji spasilac ne izide na sigurno.

Unesreceni je izvucen iz jame oko 2,20 sati ujutro te je oko sat vremena nakon toga predan hitnoj pomoci. Bio je pri svijesti i dobro se osjecao. Akcija HGSS-a time nije završena jer je tek uslijedio izlazak spasilaca te potom ulazak ekipe za raspremanje i vadenje opreme. Naime za potrebe ovog spašavanja HGSS-ovci su u jamu unijeli 600 metara užeta, 10 bušilica, preko stotinu karabinera, 3 bivka, boce s kiskom te brojnu drugu tehnicku i medicinsku opremu.

Transport unesrecenog je oko ponoci privremeno zaustavljen na dubini od oko 200 metara kako bi mu se stabiliziralo stanje šecera. Dobio je infuziju pa se izvlacenje nastavilo za oko pola sata.

Podsjecamo, Hrvatska gorska služba spašavanja krenula je u dramaticnu akciju spašavanja hrvatskog speleologa koji je, istražujuci poznati jamski sustav Kita Gacešina na Crnopcu na podrucju južnog Velebita, u vrlo teškom zdravstvenom stanju ostao na 360 metara dubine.

Borba za život speleologa, kojeg su u nedjelju ujutro prijatelji u jami zatekli u dijabetickoj komi trajala je do 16 sati, kada je do njega stigla lijecnica te mu dala potrebne lijekove i njegu.

Tomislav se s nekoliko prijatelja profesionalnih speleologa spustio u jamu na dubinu od 362 metra u subotu. Navecer su otišli na spavanje, a ujutro su ga prijatelji zatekli u dubokoj komi. Jedan je prijatelj požurio prema izlazu dozvati pomoc. Cim se popeo na vrh, nazvao je HGSS, a spasilacka ekipa je tamo stigla za sat vremena, oko 14.30 sati. (S. B. I./NL/Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter