Velanera:Osvježeni jelovnik, restoran i hotelske sobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svoja je vrata široj javnosti u četvrtak otvorio restoran Bodulka i hotel Velanera u Šišanu, poznatog istarskog kulinarskog majstora Dušana Černjula. Povod tome su novosti koje su pripremili za svoje goste, pa je brojnim posjetiteljima omogućeno da razgledaju kako taj kompleks s restoranom, sobama, vinotekom i vrtom funkcionira.

- Predstavili smo novi osvježeni jelovnik u osvježenom restoranu, ali i osvježene sobe s novim grafikama i slikama i đardin. Jelovnik je sezonskog karaktera, a sastoji se od svega onog što nam sada donosi more i što nam donose polja, rekao je Černjul, izuzetno zadovoljan brojem gostiju i to iz cijele Istre.

Odaziv je i bolji nego smo očekivali, a to je prilika onima koji su kod nas bili davno, ili nikada nisu posjetili kompleks Velanera, da ga razgledaju, kazao je Černjul.

Egzotične delicije

Na konstataciju da su novim uređenjem smještajnih jedinica povećan i broj kapaciteta hotela, odgovara da je kapaciteta i do sada bilo sasvim dovoljno, a treba ih samo ispuniti. Gosti su na specijalnoj večeri mogli kušati maštovita jela utemeljena na tradicionalnim namirnicama ovog kraja, ali i neke egzotične slastice, poput kreme od manga s mascarponeom za desert.

Egzotičnim su se pokazala i delicije koje su zapravo pripremljene s domaćim sastojcima, ali na neki drugačiji način, poput sardele na savor u marinadi od octa od bazge i šećera. Zanimljivim se pokazao i rižot od šafrana iz Istre, točnije od proizvođača iz Labina, s šparugama, a između ostalog mogao se kušati i mlačni carpaccio od boškarina sa skutom i cvijetom soli, crni rezanci s kozicama i porilukom, filet romba poširan u bijelom vinu sa žilijen povrćem, biftek s dinstanom kapulom, pileća prsa pohana u cornflakesu, punjeni cherry-pomidori, rolada od jaja sa šparugama, ili klasični namaz od tunjevine. Naravno, jela su pratila i probrana vina.

Cilj je postignut

- Postigli smo cilj, da se otvorimo i predstavimo široj publici. Predstavili smo naše sadržaje, ali i partnere po pitanju vina, zaključio je Černjul.

Restoran Bodulka, koji nosi ime po staroj kultnoj konobi, ali je često i nazivaju Velanerom, jedan je od 26 ugostiteljskih objekata koji sudjeluje u manifestaciji Gastro proljeće klastera turističkih zajednica južna Istre. U ovom su im se ciklusu pridružilo i devet vinara s juga Poluotoka koji su na deset dana otvorili vrata svojih podruma.

Za to su vrijeme kulinarska tema ugostiteljskih objekata na području Ližnjana, Pule, Fažane, Vodnjana, Marčane i Barbana bile sipe i šparuge - na "zelenom" meniju Bodulke tako se mogu kušati prije spomenuta rolada od jaja sa šparugama i medaljoni od pilećih prsa na kremi od šparuga, dok se na "crnom" jelovniku nalaze carpaccio od mlačne sipe na rokuli i rigatoni sa šugom od sipa. (Z. STRAHINJA )


Podijeli: Facebook Twiter