Velan izmedu dva morska putovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc se u Zavicajnom muzeju velikom broju svojih sugradana fotografijama i duplericama - reportažama nastalim za njegovih krstarenja duž istarske i dalmatinske obale - predstavio dopisnik Glasa Istre iz Trsta, novinar i publicist Elio Velan.

Dirnut velikim odazivom Velan je vrlo emotivno govorio o svojoj povezanosti s morem i porivu koji ga tjera na morske pustolovine. Poticaj da Istru doživi s mora, kako su je u davnini percipirali prvi posjetitelji, dobio je nakon razgovora s likovnim umjetnikom Ljubom De Karina u Brsecu.

Na prvo putovanje duž istarske obale, Cresa i Lošinja, krenuo je svojom jedrilicom slikajuci, snimajuci i bilježeci sve ono što se može vidjeti s pucine. Na drugo, duže putovanje dalmatinskim otocima, do Dubrovnika i Boke Kotorske, otisnuo se u društvu oca Giannija i prijatelja Vlada Majerica.

Uz poeziju rovinjskog dijalektalnog pjesnika i ljubitelja mora Ligija Zaninija, s kojim je prijateljevao, a umnogome ga je inspirirao, Rovinjcima je predstavio i videozapise nastale za ribolova s posadom plivarice Tullija Bosazzija. Odlazak u ribolov na srdele tako se pretvorio u dokumentarni film koji su od Velanovih snimaka montirali Nereo Zeper i Boris Vuckovic. S Vuckovicem Velan se otisnuo i u novu morsku pustolovinu, dospjevši do Krfa i potom Istanbula. To ce putovanje uskoro takoder biti multimedijalno predstavljeno.

Otvarajuci izložbu, pretpremijeru bogatog Tjedna muzeja u Zavicajnom muzeju, ravnateljica Marija Smolica je istaknula da svojom fotografijom i reportažama Velan slijedi pomorske rute mnogih romanticara. Iste, pitoreskne i povijesne itinerare kroz povijest slijedili su i opisivali Francuzi Lavalle, Cassas i Yarte, Englezi Spon i Weller, potom Fortis, Selb i Tischbein. Njihovim se putopisima svojim zapisima o Mediteranu pridružio i Matvejevic.


Podijeli: Facebook Twiter