Veja puna strasti i dobrih emocija

Dobar nastup Veje na Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)
Dobar nastup Veje na Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)

Pazinska skupina Veja nije ni rock ni pop, već etno grupa, no rijetko koji frontmen na domaćoj rock'n'roll sceni vlada scenom svojom srčanošću, izvedbenom predanošću i spontanošću kao što to čini njen duhovni pokretač Goran Farkaš, prije svega iznimno sugestivnim pjevanjem tradicionalnih istarskih pjesama, ali i vještim sviranjem miha, violine, flaute ili gajdi.

Tome je sinoć na pulskom Kaštelu moglo svjedočiti stotinjak zadovoljnih Puljana i još više gostiju prilikom ovog glazbenog zatvaranja "Pulskog foruma 2014", Festivala kazališta potlačenog.

Nalazeći u istarskoj tradicijskoj glazbi glavni motiv i nadahnuće, izvodeći je u modernijim aranžmanima na brojnim tradicijskim instrumentima, za homogeni i osebujni zvuk bend jednako su važni i ostali članovi benda harmonikaš i vrlo važan back vokal Marko Pernić, gitarist Saša Farkaš, udaraljkaš na cajonu Ljuban Rajić i basist Sebastijan Demark.

U nešto više od koncertnih sat vremena, sinoć su gotovo u cijelosti izveli pjesme s ovog proljeća objavljenog prvijenca "Dolina mlinova", pa tako i lijepi istoimeni instrumental koji je, kako je u zahvali rekao Farkaš, "za nas napisa barba Dario Marušić". Publika je, razumljivo, bolje reagirala i plesala na brže, veselije pjesme, poput "Biži, biži maglina", "Bela bruneta" ili "Črno oko", pjesmu o mitološkom stvorenju koje je noću lovilo pijance.

No, Veja je odlična u tužnim ljubavnim pjesmama, a u tom smislu izvrsno je odnosno dirljivo zvučala "Anka", zajedno s Farkašovom dionicom na flauti i njegovim dvoglasom s Markom Pernićem, kao i "Zelen bor", koju, kako je rekao Farkaš, posvećuju svojim djedovima i pradjedovima.

Lijepo su zvučale i ljubavne "Marija" i "Mila moja" kojima su otvorili svoj dojmljiv nastup na pulskom Kaštelu, prikazavši pritom i zavidno koncertno iskustvo, što i ne čudi s obzirom da su prošlih godina nastupali diljem svijeta na raznim world music festivalima. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter