Veja predstavlja Hrvatsku na TradX-u

Veja (M. MIJOŠEK)
Veja (M. MIJOŠEK)

Traditional music Experience, ili skraćeno TradX, međunarodna je manifestacija koju svake godine organizira najveća svjetska glazbena udruga na svijetu Jeunesses Musicales International. Ove su godine za središte petodnevne glazbene manifestacije koja se održava do 14. srpnja odabrali Grožnjan, a za predstavnike Hrvatske odabrali su pazinsku etno skupinu Veja.

Ovogodišnji TradX u svojem će dnevnom programu obuhvaćati predavanja, diskusije i radionice koje će voditi i moderirati stručnjaci i glazbeni pedagozi cijeloga svijeta. Tako su se na popisu našli Allan Skrobe (voditelj Ethno radionica), Dario Marušić (etnomuzikolog i glazbenik), Lee Higgins (profesor na Bostonskom sveučilištu), Jo Pratt (producentica i direktorica australskog multikulturalnog centra) i mnogi drugi.

Večernji program sastoji se od nastupa bendova iz svih dijelova svijeta, a koji se bave istraživanjem tradicijske glazbe: Tamooz trio iz Irana, Dr. Slay & The Bail Out iz Kameruna, Were iz Zimbabwea, Pere Martinez iz Španjolske, Bogus iz Belgije i Veja iz Hrvatske.

Veja će na ovom koncertu pokazati sebi svojstven način povezivanja istarske tradicijske glazbe s modernim aranžmanima i instrumentima. Također, Veji će ovo biti prilika za predstavljanje svog prvog albuma "Dolina mlinova" pred raznim svjetskim, glazbenicima i producentima, od kojih su neki već pokazali zanimanje za suradnju s Vejom.

Paralelno s TradX događanjem u Grožnjanu se odvija i Ethno Croatia radionica, koja okuplja glazbenike mlađe od 26 godina iz cijelog svijeta, a zadatak im je u tjedan dana jedni druge naučiti pjesme iz svojeg kraja, pod budnim uhom voditelja radionice Allana Skrobea.

Osim navedenog koncerta, Veja se sprema i za sudjelovanje u Athene projektu, u kojemu će predstavljati Istru i Hrvatsku na koncertima u Španjolskoj i Italiji.

Više o manifestaciji TradX pročitajte ovdje. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter