Vegeta - glavna zvijezda svake kuhinje

Ilustracija
Ilustracija

Gotovo da i nema kuhinje u kojoj se neće naći Vegeta. Dapače, danas ćete u mnogim receptima kao obavezan sastojak jelu pronaći ovaj dodatak jelima, jednako dobar mesu kao i ribi. I ja sam to godinama činila dok nisam shvatila da mi ona, zapravo, i ne treba jer je imam, istina u "komadima" u svom vrtu. I to sasvim prirodnu, čistu kao od majke rođenu. Tijekom ljetnih mjeseci mnogi je turisti kupuju kao suvenir za sebe i svoje prijatelje. Neki je naprosto obožavaju.

Među svjetskim mješavinama začina što se dijele po kontinentima, naša Vegeta spada pripada krugu Stare dame, evropskoj mješavini začina. To je univerzalni dodatak koji sadrži više vrsta sušenog povrća u jedinstvenoj i originalnoj kombinaciji prirodnog povrća i začina.

Vegeta jelima daje punoću i finoću, naglašava okus glavnih sastojaka u svakom jelu, poboljšava njegov okus i ima vrlo široku uporabu. Dodaje se jelima tijekom kuhanja, pečenja ili mariniranja i upotrebljava se za poboljšanje okusa mesnih, povrtnih i ostalih jela. Sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i sedam vrsta sušenog povrća pa je mnogi, posebno u ovim oskudnim vremenima, koriste kao osnovni pripravak za juhu - malo ulja i vode, te nekoliko žličica Vegete. Da bi se ipak popunio okus može se napraviti kremasta tjestenina od jednog jajeta s malo brašna koju ulijemo u vrelu juhicu u tankom mlazu kroz vilicu.

Jedan je to od najpoznatijih izvornih hrvatskih proizvoda, a izumila ju je 1959. godine Zlata Bartl - Teta Vegeta sa suradnicima u Podravci. U više od četiri desetljeća ušla je u kuhinje potrošača u mnogim zemljama širom svijeta.

Ovo su sastojci Vegete navedeni na pakiranju: kuhinjska sol do 56 posto, sušeno povrće 15,5 posto (mrkva, pastrnjak, luk, celer, peršinov list), pojačivači okusa (mononatrijev glutaminat do 15 posto, dinatrijev inozinat), šećer, začini, kukuruzni škrob, bojilo (riboflavin).

Tijekom proteklih godina Podravka je iznjedrila više vrsta ovog cijenjenog proizvoda, među njima i Vegetu Natur, pripremeljenu na prirodan način bez pojačivača okusa i umjetnih dodataka. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter