Vedrija budućnost za istarske tovare

Svake se godine u Juršićima organizira smotra istarskog tovara (Manuel ANGELINI)
Svake se godine u Juršićima organizira smotra istarskog tovara (Manuel ANGELINI)

Na redovnoj skupštini Udruge uzgajivača istarskog magarca "Tovar", održanoj u konobi u Klarićima, u udrugu su primljena tri nova člana. Time se broj aktivnih članova popeo na 45, što ovu stočarsku udrugu čini jednom od najmnogoljudnijih u cijeloj Istri, te istovremeno daje garanciju da istarske tovare ipak čeka vedrija budućnost.

Predstavljen je i rad na uzgojnom programu u Istri, prilikom čega je svoj rad izložio prof. Ante Ivanković sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je započeo izradu matične knjige u okviru Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) za istarske magarce, jer se u sadašnjoj evidenciji pri HPA vodi ukupan broj magaraca u Hrvatskoj, a ne po vrstama.

Prisutnima je vrlo zanimljiv bio i rad koji je predstavila docentica Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta kojoj je uža specijalnost praćenje gravidnosti magarica. Prvanović Babić je, osim toga, u suradnji s kolegama iz Italije i Slovenije okupila tim koji je u mogućnosti liječiti magarice od neplodnosti upotrebom novih tehnologija. Iz AZRRI-ja je izložen tijek rada na promociji jela od magarećeg mesa koji bi ubrzo trebao biti uz bok mesu boškarina. Budući da se za te potrebe planira i otkup magaraca, tim bi aktivnostima njihov uzgoj postao isplativiji i atraktivniji, a pridonio bi i povećanju broja uzgajivača.

Cijepljenje magaraca ove je godine posebno skupo. Članovi su izvijestili da su svi cijepili svoje životinje, ali su izrazili negodovanje zbog različitih cijena cijepljenja u različitim veterinarskim ambulantama. Tako se, primjerice, u Rovinju magarac cijepio po 70 kuna, u Bujama po 200, a u Puli po 160. Uzgajivači su revoltirani zbog takvog neravnopravnog odnosa, pa se razmatra i natječaj za najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje veterinarskih usluga za potrebe udruge.

Članovi su se na skupštini osvrnuli na prošlogodišnju, 8. smotru istarskog magarca u Juršićima i zaključili da je ta manifestacija svake godine sve bolje organizirana i sve posjećenija. Stoga planiraju ove godine Smotru tovara, koja će se održati 6. listopada, dodatno poboljšati i proširiti. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter