Vedrih sat vremena s Maerom u pulskom P14

Maer s pratećim bendom u pulskom baru P14 (D. ŠTIFANIĆ)
Maer s pratećim bendom u pulskom baru P14 (D. ŠTIFANIĆ)

Ugodno jednosatno glazbeno druženje sinoć je u pulskom baru P14 upriličio osebujan pulski kantautor Valter Milovan koji stvara i nastupa pod pseudonimom Maer. Okupljenim poštovateljima njegova poetsko-glazbenog rada, brojnim prijateljima i kolegama (Valter predaje na Odsjeku za talijanistiku pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile), Maer je prvo prikazao dobar videospot za pjesmu "Neradni dan" s istoimenog debitantskog albuma, u produkciji MedVida i u kojem glumi Šandor Slacki jr. , da bi zatim s gitaristom Goranom Benevrkićem, basistom Deanom Vitasovićem i bubnjarom Tonijem Pernićem izveo nekoliko pjesama sa svog prvijenca. Pritom su nastupili ispod slike T18 Aleksandre Rotar koja ju je te večeri premijerno izložila publici u P14.

Uz opuštenu i uigranu izvedbu skladbi "Smiješne stvari", "Proljeće u studenom", "Neradni dan", "Socijalizam u 2175." te Endrigove "Dove credi di andare", odlično je zvučala i obrada "Golden Brown" The Stranglersa. Posljednja se ne nalazi na Maerovom prvijencu koji je koncem 2012. godine, zajedno sa svojom prvom zbirkom pjesama (ilustriranu dobrim fotografijama Damjana Bistričića), objavio u izdanju Matice hrvatske. Valter Milovan je, usput, i autor vrijedne knjige o pjesniku i redatelju Pieru Paolu Pasoliniji "Bilješke o Pasoliniju", koju je svojedobno objavio zagrebački Meandar.

Oduvijek se, kako i sam kaže, vrti između glazbe i književnosti. Pjesme piše od svoje šest godine života, a kao tinejdžer počeo ih je spajati s glazbom, kasniije i u projektima Debela Berta i Joy Division Revival Band. Lakoće, vedrine, ironije i karakterna optimizma, kojima je obojio cijeli svoj debi album i zbirku poezije, nije manjkalo ni sinoć pred pulskom publikom. (Z. ANGELESKI; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter