Vedran Grubišic želi u predsjedništvo SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što se i ocekivalo, Zoran Milanovic nema protukandidata u borbi za mjesto predsjednika SDP-a - proces podnošenja kandidatura za unutarstranacke izbore u vladajucoj stranci je dovršen i sada je jasno da ce premijer nastaviti voditi stranku i u iduce cetiri godine.

No, za sva druga mjesta u vrhu SDP-s vlada velika gužva - za 17 clanova predsjedništva konkuriraju 42 kandidata, a za 101 clana Glavnog odbora cak njih 355. Podaci su objavljeni na SDP-ovoj internetskoj stranici odmah nakon sastanka Središnje izborne komisije i sada je na kandidatima da prikupe potpise kojima ce verificirati kandidature - za predsjednika tisucu, za potpredsjednike 400, clanove predsjedništva 300, te za Glavni odbor po 50 potpisa clanova.

Gužva na listama

Kako je poznato, predsjednik ce se birati neposredno po modelu "jedan covjek - jedan glas" 12. svibnja, a konvencija ce se održati 2. lipnja. Medu kandidatima za predsjedništvo - od kojih ce se u drugom krugu na samoj konvenciji birati cetiri potpredsjednika - iz Primorsko-goranske županije su tri kandidata: Zlatko Komadina, Vojko Obersnel i Željko Jovanovic, i sva trojica imaju realne šanse da udu u predsjedništvo buduci da se po regionalnom kljucu biraju dvojica iz regije PGŽ-Istra, a treci vjerojatno prolazi po maksimalnom broju glasova ostvarenom po kljucu broja osvojenih glasova na nacionalnom nivou.

Doduše, pojavio se i jedan kandidat iz Istre - tamošnji podžupan Vedran Grubišic, tako da teoretski u predsjedništvu mogu biti i cetiri clana iz šire regije. Zanimljivo je da se Komadina i Obersnel nisu istodobno kandidirali i za Glavni odbor, dok Željko Jovanovic jest, što znaci da ukoliko ne produ za vrh stranke, Obersnel i Komadina nece uopce biti pri vrhu stranke, dok Jovanovic igra na sigurno, jednako kao i Neven Mimica, Gordan Maras, Arsen Bauk i još neki drugi koji su se kandidirali za obje funkcije.

Najviše kandidata za predsjedništvo je, logicno, s podrucja Grada Zagreba - cak 14, medu kojima i predsjednik Sabora Boris Šprem i ministri Neven Mimica, Milanka Opacic, Gordan Maras, Mirando Mrsic, Rajko Ostojic, zastupnik Nenad Stazic i Josip Leko. Gužva je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je devet kandidata - Arsen Bauk, Ranko Ostojic, Marin Jurjevic, Branko Grcic, Šime Lucin itd.

Prva cetvorica

Medu kandidatima za predsjedništvo su svi ministri osim Ante Kotromanovica, koji je odmah rekao da nema tih ambicija, ali i - Slavka Linica, koji se kandidira tek za Glavni odbor. Linic je nedavno izjavio da nema šanse da se za više stranacke funkcije ikad kandidira nakon izbornog poraza 2003., kada je bio clan predsjedništva, te se i dan-danas smatra suodgovornim za tadašnji poraz od HDZ-a. Bivša celnica stranke Željka Antunovic nije se kandidirala niti za jednu od funkcija buduci da je shvatila da više nema podršku Milanovica, a ni javnosti.

Iako se potpredsjednici biraju tek na konvenciji, po broju prikupljenih potpisa znat ce se tko ima ambiciju kandidirati se i za cetiri prva Milanoviceva suradnika - potpredsjednika. Zasad su ambiciju javno iskazali Opacic, Komadina, Jovanovic, Šprem, Mimica i drugi. (T. TOMICIC/Novi list)

I 18 Istrana za Glavni odbor


Medu kandidatima za Glavni odbor stranke, koji cine 103 clana, je i 18 Istrana: Puljani Maja Šaric, Danijel Feric, Peda Grbin i Ivan Lukež, Rovinjci Zoran Bešenic i Ines Krajcak, Labinjani Željko Ernecic, Valdi Gobo i Daniel Mohorovic, Arduino Matoševic iz Poreca, Maja Ružic-Baf iz Kaštelira-Labinci, Dino Kozlevac iz Buja, Ada Damjanac iz Fažane, Lucija Debeljuh iz Vodnjana, Ivica Gržinic iz Pazina, Denis Kontošic iz Barbana, Tanja Vrbat iz Umaga i Vedran Grubišic iz Raše.


Podijeli: Facebook Twiter