Vedra umjetnička duša Denisa Kraškovića

'Gospel zbor', akrilik na platnu Denisa Kraškovića (D. MEMEDOVIĆ)
'Gospel zbor', akrilik na platnu Denisa Kraškovića (D. MEMEDOVIĆ)

Ne samo zbog estetskog doživljaja, već i zbog duhovitog, ali i etičkog susreta s jednom osebujnom, razigranom, vedrom umjetničkom osobnošću, vrijedi idućih dana svakako posjetiti sinoć otvorenu samostalnu izložbu zagrebačkog kipara, slikara, videoumjetnika Denisa Kraškovića u sve tri galerije pulskog MMC-a Luka. Odlikuju ga duhovitost, profinjena ironija, optimistički svjetonazor, ljubav, ali i privrženost ekologiji, a i to - kako pokazuju pojedini izloženi radovi, kao i sam naziv izložbe "Čovjek životinja biljka" - ne na onaj aktivističko-medijski, uskogrudniji način.

Izložbu prati dobro osmišljen i oblikovan katalog (Oleg Morović, MPS), u nakladi organizatora izložbe, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, u kojem je nadahnuti tekst o autoru i njegovu opusu napisao povjesničar umjetnosti i spiritus movens Muzeja suvremena umjetnosti Istre Mladen Lučić Luc. On je autora opisao kao svojevrsnog enfant terriblea hrvatske suvremene umjetničke scene koji se ne da svrstati ni u jednu stilsku odrednicu.

Denis je izuzetno duhovit, ali zrači dobrotom, nema malicioznosti i promišljanja; iskren je, nema skrivenih misli, mnogostrukih značenja, već 'okrenimo se vedrijoj strani, budimo dobri prema čovjeku, životinjama, biljkama', kazao je Lučić, nakom što je izložbu otvorila predsjednica HDLU-a Istre Dorina Vlakančić. Autor je, pak, u kratkom obraćanju imao samo potrebu pohvaliti dobrog duha MMC-a Luke, vrijednog majstora i fotografa Miru Ploja.

Vašeg je izvjestitelja posebno dojmio Kraškovićev akrilik na platnu "Gospel zbor", ali i "Partija badmintona, beskraj trenutka", dok je od skulptura posebno topao "Krevet" na kojem je i vjerna postelja od drva. Navedeni radovi izloženi su u stražnjoj galeriji Anex.

Denis Krašković rođen je 1972. u Zagrebu, a u rodnom je gradu 1994. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, na Odjelu za kiparstvo u klasi profesora Stanka Jančića. Od 2007. radi kao docent na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. Prije tri godine magistrirao je na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani kod mentora profesora Jože Baršija. Dobitnik je nekoliko nagrada, između ostalih i Grand prixa Salona mladih u Zagrebu za 2000.

Autor je više javnih skulptura od kojih su najpoznatije "Kit" na zagrebačkom jezeru Jarun te "Morž" i "Janje" kod zagrebačke Arene. Najupečatljivi rad, izložen u prednjoj galeriji Luke, 'Čovjek životinja biljka', krasi zagrebački kafić "Sedmicu", gdje je autor redovan diskutant umjetničkih i društvenih događanja. (Zoran ANGELESKI; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter